Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Když vraždí sourozenci: Džihád v genech, nebo rodinný vzor?

Když vraždí sourozenci: Džihád v genech, nebo rodinný vzor?
Belgičan Abdelhamid Abaaoud (na snímku), který podle policie stojí za pařížskými útoky, poslal na převýchovu do Sýrie svého 13letého bratra | zdroj: AFP PHOTO / HO / DABIQ

Jednadvacetiletý Džochar Carnajev, který za bombový útok na bostonském maratonu dostal trest smrti, se u soudu hájil tím, že se nechal zmanipulovat bratrem. Případů, kdy útočí společně dva (i více) bratrů, lze najít víc. I v pátek v Paříži byli mezi útočníky sourozenci – jednatřicetiletý Brahim Abdeslam se odpálil u stadionu, jeho mladší bratr Salah je na útěku.

"Mí bratři jsou normální, nikdy jsem si u nich nevšiml ničeho divného. Neměli jsme ani zdání, že jeli do Paříže. Jsou to dospělí chlapi, neptáme se jich, jak tráví čas," řekl po propuštění z vazby jejich třetí bratr Mohamed Abdeslam.

Kde je jeho 26letý sourozenec, nemá tušení. A na páteční večer měl muž, který deset let pracuje na radnici bruselské čtvrti Molenbeek, alibi. 

To, že se bojovníci mezi sebou nazývají "bratry" je běžné. Stejně jako v jiných, například černošských komunitách ve Spojených státech, tím dávají najevo vzájemnou solidaritu, že pocházejí ze stejného prostředí a stejné sociální třídy.

Jenže často je oslovení "bratr" mezi radikály doslovné.

Role staršího bratra

Vliv starších sourozenců je bez debaty rozhodující, funguje stejně jako v jiných příkladech z běžného života. Ať už je to nadšení pro některý z koníčků nebo třeba kouření. Není těžké o něčem přesvědčit člověka, který k vám vzhlíží jako ke vzoru.

Džochar Carnajev tak měl zřejmě pravdu, když tvrdil, že na něj měl vliv jeho starší bratr.

V říjnu shledal britský soud vinnými z terorismu dva bratry Iftekhara Jamana, který lákal mladé lidi na slova o "pětihvězdičkovém džihádu", a to i ve vysílání BBC. Jeho bratři radili uchazečům o rozšíření řad bojovníků, jak se dostat do Sýrie.

Tam se například vydala i trojice bratrů z britského Brightonu, která se přidala k pobočce Al-Káidy Al-Nusra. Stejně jako sedmnáctiletý Asíl Muthana, který následoval staršího bratra.

Na pařížský košer obchod v lednu také zaútočili bratři - Said a Chérif Kouachiové.

A i strůjce pátečních atentátů, Abdelhamid Abaaoud, se postaral o to, aby měl v rodině pokračovatele. V lednu poslal do Sýrie i svého 13letého bratra Younese, který se objevil na videu Islámského státu jako nadějné "lvíče chalífátu".

Příbuzní mezi džihádisty

Rodinná provázanost mezi islamisty by ale neměla být tak překvapivá. Už před deseti lety americké zpravodajské služby v Iráku varovaly, že hlavní roli v radikalizaci a verbování jednotlivců hrají blízcí rodinní příslušníci.

Podle nezávislé organizace New America má více než čtvrtina západních bojovníků rodinné vazby s džihádisty – ať už přes blízké příbuzné, vzdálené příbuzné nebo třeba rodinu manželky.

Výsledky výzkumu také ukázaly, že z těchto západních bojovníků s rodinnými vazbami na džihádisty měly tři pětiny z nich příbuzného, který odešel bojovat do Sýrie. Čísla jsou to bezesporu děsivá, i přesto, že jsou částečně zkreslena početností muslimských rodin.

Do studie rodinných vztahů islamistických bojovníků se pustila i americká Pensylvánská státní univerzita. Snažila se zmapovat způsob útoků 120 takzvaných "vlků samotářů" a to, co jim předcházelo.

A přišla s dalším drsným číslem: V 64 procentech případů rodina nebo přátelé věděli, že má dotyčný v plánu spáchat nějaký teroristický čin.

Jak? Sám jim to řekl. 

Zdroje:
The Guardian, Vlastní