Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Dokumentaristé v boji se sexuálními predátory: Když se z lovců stanou lovení

Dokumentaristé v boji se sexuálními predátory: Když se z lovců stanou lovení
"A víš, že je mi dvanáct? Nevadí ti to?" | zdroj: V síti - repro Youtube

"A víš, že je mi dvanáct? Nevadí ti to?" ptá se rozpačitě dívka s copánkem. "Ne. A ukážeš se mi taky?" odpovídá bez váhání z obrazovky jejího počítače cizí dospělý muž, který před webkamerou neskrytě masturbuje. Scéna, z níž skutečně mrazí. A v teaseru k chystanému dokumentu V síti rozhodně není jediná, která člověka silně zneklidní.

Za vznikajícím dokumentem zaměřeným na zneužívání dětí na internetu stojí duo dokumentaristů Barbora Chalupová a Vít Klusák, který je dobře známý provokativními a radikálními snímky, jako byl například Český sen, Vše pro dobro světa a Nošovic nebo Svět podle Daliborka.

Právě Klusák měl v roce 2017 pro jednu telefonní společnost připravit krátké virální video, které by upozorňovalo na vzrůstající čísla zneužívaných dětí na českém internetu. Jak sami autoři V síti uvádějí, ze statistik například vyplývá, že takřka třetina českých dětí na internetu zažila, jak před nimi někdo masturboval prostřednictvím webkamery.

Krátké video je málo

Z tohoto krátkého projektu ale nakonec sešlo, když dokumentarista Klusák společně s kolegyní Chalupovou, kterou si přizval na pomoc, začal téma důkladně zkoumat. V rámci rešerše si dvojice autorů vytvořila falešný profil dvanáctileté dívky na českém serveru lide.cz a během prvních pěti hodin existence účtu se jim ozvalo třiaosmdesát mužů ve věku od 23 do 63 let.

Z drtivé většiny se jednalo právě o otevřené výzvy ke společné masturbaci prostřednictvím videohovorů. Inkriminovaní muži rovněž falešnému dívčímu profilu posílali své nevyžádané nahé fotky nebo odkazy na nejrůznější pornografii. Klusák a Chalupová se tak nakonec rozhodli, že krátké virální video je málo, a rozjeli vlastní projekt, jehož cílem bylo zpracovat téma mnohem obsáhleji jako naléhavý, nezávislý celovečerní dokument.

Autoři naplánovali jít mnohem dál než během své původní rešerše a místo jednoduchých falešných účtů sehnali tři sice mladě vyhlížející, ale ve skutečnosti plnoleté herečky, které se v dokumentu vydávají za dvanáctileté dívky. Pro ty ve filmovém studiu postavili i autenticky vyhlížející dívčí pokojíčky.

Jak můžeme vidět v prvních ukázkách ze snímku, iluze je to opravdu velmi propracovaná, a není tak divu, že na tento lep sedla řada internetových sexuálních predátorů. Ti jsou ve filmu ukázáni pod speciálním filtrem, který rozostřuje obličej, ale nechává zaostřené oči a ústa. Od toho si autoři slibují sice zakrytí identity, ale zároveň zachování síly pořízených záběrů, kde predátoři explicitně svádějí zdánlivě nezletilé dívky.

Dokument se pak neodehrává pouze ve virtuálním prostředí prostřednictvím sociálních sítí fotek a videí, ale autoři se v duchu svého hesla "z lovců se stanou lovení" odhodlali internetové predátory vylákat do reálného světa - na setkání s falešnými mladými dívkami tváří v tvář na veřejnosti. Dokument se pochopitelně natáčel ve spolupráci s Policií ČR a na místě byla přítomna i psycholožka nebo sexuoložka a další odborníci.

Klusák a Chalupová se pro dokončení svého filmu, který vzniká v koprodukci s Českou televizí, rozhodli získat peníze i prostřednictvím crowdfundingové kampaně na serveru HitHit. Tam se jim během pár dní povedlo od lidí vybrat přes půldruhého milionu korun, čímž dosáhli své nejvýše nastavené peněžní mety. Díky štědrosti přispěvatelů tak kromě dokončení filmu plánují připravit i osvětovou kampaň s preventivním programem zaměřeným na české školy, nebo internetový portál, který bude poskytovat pomoc a rady nejen dětem, ale i rodičům a učitelům.

Co je tu dál?

V tomto duchu již v minulosti vzniklo pochopitelně více projektů. V roce 2017 tu byla například celoevropská kampaň proti zneužívání dětí online nazvaná ŘEKNI NE!, jejíž součástí byl i krátký varovný snímek poukazující na úskalí náhodného seznamování v prostředí internetu - ať už jde o sexuální zneužívání nebo vydírání dětí prostřednictvím jimi zaslaných fotek.

V roce 2018 pak ve velmi podobném duchu vznikl další krátkometrážní snímek Na hory v rámci projektu "Seznam se bezpečně", který byl doplněný i o metodiku, jak s filmem pracovat v prostředí škol.

Letos do tématu sexuálních predátorů na internetu zabrousil i pořad Černota Televize Seznam, který se zaměřil především právě na konfrontaci s inkriminovanými jedinci na veřejnosti. Ač je třeba říct, že je pořad často kritizován za svůj poněkud bulvární přístup.

Zdroje:
Vlastní