Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Novou polskou vládu sestaví Donald Tusk

Novou polskou vládu sestaví Donald Tusk
Donald Tusk | zdroj: Profimedia

Polský Sejm, dolní komora parlamentu, pověřil Donalda Tuska sestavením nové vlády. Pro návrh hlasovalo 248 poslanců, 201 bylo proti, žádný poslanec se nezdržel hlasování, uvedla televize TVN 24 na webu. Tusk potvrdil, že v úterý znovu předstoupí před poslance, aby požádal o důvěru pro svou vládu. Prezidentská kancelář po setkání nového premiéra se šéfem státu oznámila, že prezident Andrzej Duda přijme přísahu členů nové vlády ve středu.

Tuskovi jako novému polskému premiérovi už poblahopřála předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Rozhodnutí poslanců poslat do čela kabinetu právě Tuska označily dnes agentury AP a Reuters za konec osmiletého vládnutí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) a otevření cesty k nové, proevropsky orientované polské vládě.

PiS sice v polovině října získala v parlamentních volbách nejvíce hlasů, ale přišla o většinu v parlamentu. Prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, přesto pověřil úkolem sestavit novou vládu dosavadního premiéra Mateusze Morawieckého. Jeho vláda ale dnes nezískala důvěru, a tak - v souladu s polskou ústavou - přešel výběr nového premiéra do rukou Sejmu.

„Chci poděkovat Polkám a Polákům. Děkuji Polsko, je to opravdu nádherný den. Ne pro mne, ale pro všechny, kteří dlouhá léta věřili, že ještě bude líp a že zaženeme temnotu a zlo. Díky vám se to stalo,“ řekl Tusk. Ironicky poděkoval i zástupcům PiS za to, že svou politikou probudili miliony Poláků, kteří je nakonec odstranili od moci. S nápravou křivd se začne hned, slíbil.

Na závěr dnešního jednání vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński přistoupil k řečnickému pultu a mikrofonu a obvinil Tuska, že je „německý agent“. Maršálek Sejmu Szymon Holownia se za takové chování omluvil; Holownia již dříve Kaczyńskému radil, že prohrávat se musí umět.

Tusk následně jednal s prezidentem Dudou. Aby se mohla nová vláda chopit svých pravomocí, je potřeba, aby její přísahu přijal šéf státu. Šéfka prezidentské kanceláře Gražyna Ignaczaková-Bandychová po setkání Dudy a Tuska podle TVN 24 oznámila, že nová vláda složí přísahu ve středu v Prezidentském paláci.

Zdroje: