Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Fotbalová Slavia už patří miliardáři Pavlu Tykačovi

Aktualizováno: Fotbalová Slavia už patří miliardáři Pavlu Tykačovi
Pavel Tykač a Jaroslav Tvrdík | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Novým majitelem fotbalové Slavie Praha se stal miliardář Pavel Tykač. Jeden z nejbohatších Čechů podepsal smlouvu o koupi prvoligového klubu s čínskou skupinou CITIC Group, která vlastnila vršovický celek pět let. Tykač o tom informoval v tiskové zprávě a Slavia na svých internetových stránkách. Celá transakce by měla formálně dokončena na konci února, až ji schválí regulatorní orgány v obou zemích.

Cena za prodej Slavie není známa, podle odhadů médií činí zhruba dvě miliardy korun. Součástí transakce je i stadion Fortuna Arena v Edenu. Tykač převezme 99,98 procenta klubových akcií, které dosud držela firma CITIC. Před ní červenobílí patřili od roku 2015 jiné čínské společnosti CEFC.

Jednadvacetinásobného ligového mistra dál povede současný předseda představenstva Jaroslav Tvrdík. Tykač řekl serveru Seznam Zprávy, že bude šéfovat dozorčí radě. „Společně se mnou v ní budou můj syn Michal a můj hlavní analytik Jan Bejbl,“ prohlásil.

Devětapadesátiletý podnikatel a investor je podle říjnového vydání magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem 183,3 miliardy korun. „Patřím mezi věrné slávistické fanoušky, stejně jako mezi ně patřil už můj táta i děda. Moci se podílet na dalším rozvoji Slavie je pro mě velkou ctí. Doufám, že v mé práci budou jednou pokračovat i moje děti,“ uvedl v tiskové zprávě Tykač.

„Slavia je pro mě symbolem odvahy, píle a vytrvalosti, což jsou vlastnosti, na které sázím. I proto jde spíš o závazek než o investici. Děkuji i prodávajícímu, který dokázal klub opět pozvednout na top českou i evropskou úroveň. Když se však naskytla příležitost do Slavie vstoupit, neváhal jsem,“ dodal majitel energetické a uhelné společnosti Sev.en Energy.

S návrhem, aby koupil Slavii, oslovil Tykače před několika měsíci Tvrdík. Podle médií byl jedním z důvodů plán na vybudování mládežnické akademie. Podle čínských regulí tamní společnosti nemohou investovat peníze v zahraničí do nemovitostí.

„Pavel Tykač je zkušený český podnikatel, investor a celoživotní fanoušek Slavie s velkou rodinnou tradicí v sešívaném dresu. Všichni věříme, že jeho vstup do klubu bude pro další rozvoj Slavie velkým přínosem. Pavla vítáme a moc se těšíme na vzájemnou spolupráci,“ uvedl pro klubový web Tvrdík.

„Máme za sebou bezesporu nejúspěšnější období novodobé slávistické historie. Stali jsme se lídrem pozitivních změn v českém fotbale a silné jméno máme díky našim aktivitám i po celé Evropě. Navíc jsme dnes ziskovým klubem na vrcholu sportovní i finanční výkonnosti,“ doplnil šéf klubu, jehož A-tým figuruje po podzimní části na druhém místě české ligy a z první příčky ve skupině postoupil do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy.

Slavia měla čínské majitele od podzimu 2015. Společnost CITIC byla majoritním vlastníkem klubu posledních více než pět let. Za tu dobu Pražané získali tři z celkových sedmi ligových titulů v samostatné historii, třikrát ovládli domácí pohár a třikrát se dostali do čtvrtfinále v evropských pohárech.

Prodej Slavie ukazuje, že čínská CITIC Group nechce své aktivity v ČR rozšiřovat

Prodej fotbalového klubu Slavia Praha miliardáři Pavlu Tykačovi ukazuje, že dosavadní majitel, čínská skupina CITIC Group, neplánuje rozšiřovat své působení v Česku a chce se soustředit na jiné aktivity. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které oslovila ČTK. Podle datového ekonoma společnosti Datarun Petra Bartoně je Tykačova investice dobrým tahem. Jednak proto, že ho ke klubu váže osobní vztah, ale v Česku je také Tykač aktivnější než CITIC Group, což mu umožní investici více rozvinout, řekl Bartoň.

Tykač podle serveru Seznam Zprávy smlouvu s čínskou skupinou CITIC Group, která vlastnila vršovický celek pět let, podepsal dnes. Před CITIC Group klub patřil od roku 2015 jiné čínské společnosti CEFC. Cena za prodej Slavie není známa, podle odhadů médií činí zhruba dvě miliardy korun. Součástí transakce je i Fortuna Arena v Edenu. Devětapadesátiletý Tykač je podle říjnového vydání magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem 183,3 miliardy korun.

„Čínská skupina prodávala proto, že se chtěla soustředit na jiné aktivity. To je přesně příklad transakce, kdy ani jedna strana nejedná pod časovým tlakem, že by musela honem prodat nebo potřebovala honem koupit. V takovém případě pak výsledek bývá nejlepší, protože lze najít toho nejlepšího vlastníka dané hodnoty, daného aktiva,“ uvedl Bartoň.

Výhodou podle Bartoně je, když kupující nemá jen dobré manažerské schopnosti a silný kapitál, ale k akvizici ho váže i osobní pouto. „A to v případě nového vlastníka Slavie určitě plně platí,“ řekl. V minulosti to podle něj ukázaly například změny vlastníků anglických fotbalových klubů.

Na Tykačově investici je podle Bartoně také vidět, že tuzemský fotbal domácí kapitál přitahuje.

Rozšiřovat své působení na tuzemském trhu neplánuje CITIC Group i podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka. „Skupina CITIC Group tak realizuje výnos z investice, která se jí v čase nepochybně zhodnotila. Divestice je standardní přístup zejména finančních investorů, kteří zavětří příhodné podmínky prodeje nebo prostě jen mění svoji investiční strategii,“ doplnil.

Společnost CITIC v ČR vlastní stoprocentní podíl ve strojírenském Žďasu, podíly v letecké společnosti Smartwings a ve firmě Lapasan, která ovládá pivovarskou skupinu Pivovary Lobkowicz Group. Patří jí také několik budov v Praze, mezi nimi administrativní centrum Florentinum, bývalé sídlo Živnostenské banky a hotely Mandarin Oriental a Le Palais Art. V červenci 2021 firma také prodala svůj podíl v mediální společnosti Médea Jaromíru Soukupovi.

Zdroje: