Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Kdo byl útočník z Nice? Rozvedený řidič z povolání souzený za domácí násilí

Kdo byl útočník z Nice? Rozvedený řidič z povolání souzený za domácí násilí
Spontánní pieta z písku na pláži v Nice | zdroj: Profimedia

Za čtvrtečním masakrem v Nice stojí podle policie jednatřicetiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel z Tuniska, kamion si na útok pronajal s dvoudenním předstihem. Podle sousedů byl Bouhlel nemluvný, ale navenek nepůsobil jako náboženský fanatik. U policie má však několik trestních záznamů za násilnosti.

Jednatřicetiletý muž se živil jako řidič dodávky a bydlel v chudší čtvrti na okraji Nice. Jeho záznam v trestním rejstříku byl poměrně dlouhý, nechybí například několik let starý případ loupežného přepadení. Podle místního listu Nice-Matin byl obviněný i z domácího násilí.

"Naposledy byl odsouzený na šest měsíců s podmínkou za násilnosti spáchané v lednu 2016," uvedl pařížský prokurátor Francois Molins s tím, že šlo o potyčku při dopravní nehodě.

profimedia-0294208640 Při domovní prohlídce nenašli policisté v bytě útočníka (balkon s ručníkem) žádné zbraně ani výbušniny | zdroj: Profimedia

Podle francouzské televize MFM TV mě způsobit Bouhlel dopravní nehodu poté, co ve službě jako řidič dodávky usnul za volantem. 

"Nikdy se u něj ale neobjevily žádné známky radikalizace. Jakákoliv vazba na islamisty se zatím nepotvrdila," uvedl Molins.

V Tunisku nebyl už čtyři roky

Podle tuniských úřadů jeho rodina pochází z města nedaleko tuniského letoviska Súsa. Média ale tvrdí, že byl se svou rodinou rozhádaný a nenavštívil ji několik let.

Policie upřesnila informace o Bouhlelově občanství. Dosud se v médiích objevovalo, že byl Bouhlel francouzský občan tuniského původu. Podle policie však ve Francii žil na pracovní povolení.

Bouhlel byl podle policie rozvedený a měl tři děti, s rodinou zřejmě už dva roky nežil. Jeho bývalou manželku ale vzala policie po výslechu do vazby.

Ve prohledávaném bytě policie podle médií nenašla žádné zbraně ani výbušniny. Zajistila ale několik datových nosičů, které podrobí analýze.

 

Sousedé pachatele popisují jako nerudného samotáře s účesem jako George Clooney, za kterým nikdo nechodil. Bouhlel podle nich byl nemluvný a odtažitý, většinou ani neodpověděl na pozdrav.

Podle souseda, který se představil jako Sebastien, nepůsobil jako praktikující muslim nebo že by se nějak výrazněji zajímal o náboženství, chodil většinou v šortkách a pracovní obuvi.

"Byl tichý a náladový. Ani jsem nevěděl, že je muslim. Myslím, že měl motorku," snažil si pro redaktory britského deníku The Telegraph vzpomenout alespoň na něco jeden z Bouhlelových sousedů.

profimedia-0294205545 Útočník Mohamed Lahouaiej Bouhlel | zdroj: Profimedia

Lidé z útočníkova okolí se vesměs shodují, že měl zájem o ženy, propadl salse a hodně času trávil v baru nejen v doprovodu alkoholu, ale hrával prý i na hracích automatech.

"Bála jsem se ho. Všechno, co vím, je, že měl problémy se svou ženou, ale nikdy jsem neviděla ji ani jejich děti. Trávil hodně času v baru, kde hrál a pil," popsala sousedka.

Protiteroristická policie stále vyslýchá jeho příbuzné a známé, aby zjistila, zda útočil sám, nebo měl komplice, a co ho k vražednému činu vedlo. Kamion si pronajal dva dny před útokem. 

K útoku se zatím nepřihlásila žádná skupina. Atentát ale podle Molinse nese známky činnosti teroristické organizace a odpovídá jejich výzvám k organizování vražd.

Zdroje:
The Guardian, Reuters, The Telegraph