Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Kde druhý svetr nepomůže: Do nevytápěného bazénu pouze v neoprenu

Kde druhý svetr nepomůže: Do nevytápěného bazénu pouze v neoprenu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kvůli rostoucím cenám plynu a vládním úsporným opatřením a nařízením snižují bazény po celé Francii teplotu vody, někde dokonce vytápění úplně vypínají. V jednom venkovním bazénu na předměstí Paříže tak návštěvníci mohou do vody pouze v neoprenu.

Venkovní bazén olympijských rozměrů v Nogent-sur-Marne býval vyhříván na příjemných 26 stupňů. Poté, co ruská invaze na Ukrajinu vedla k růstu cen plynu, provozovateli nezbylo než vytápění vypnout. Řada návštěvníků začala používat neopren už dříve, ale od 1. října je bazén zavedl povinně. Chtěl předejít zdravotním potížím u lidí, kteří nejsou zvyklí plavat ve studené vodě.

„Neopren je skvělý zážitek,“ tvrdí 63letá plavkyně Muriel Goldbergová. „Nikdy předtím jsem ho na sobě neměla. Myslela jsem si, že to bude mít vliv na pohyb, ale vůbec ne. Naopak, je to příjemné a svěží, po tréninku v neoprenu ve studené vodě se cítíme mnohem lépe, než když je voda vyhřátá,“ dodala.

Centrum se rozhodlo přestat vyhřívat 50metrový venkovní bazén 15. května z finančních důvodů, uvedl ředitel bazénu Adrien Nougot. Cena plynu se podle něj vyšplhala z průměrných 11 eur za megawatthodinu v září 2020 na 151 eur v září 2022. Dodal, že toto opatření ušetří v nejchladnějších měsících až 50 000 eur měsíčně (1,2 milionu Kč). Centrum se bude snažit udržet bazén v provozu co nejdéle, pravděpodobně dokud teplota neklesne pod 15 stupňů, řekl plavčík Guy Dalpayrat.

Na ceduli u bazénu je uvedeno, že teplota venkovního bazénu je 19 stupňů, zatímco v krytém 25metrovém bazénu činí 28 stupňů. Několik otužilců plave v neoprenech a nikdo si nestěžuje. Lepší studený bazén než zavřený, konstatoval 48letý Nicolas Lioret.

Někdo neopren, někdo rolák

Francouzská vláda tento týden oznámila plány na snížení spotřeby energie o deset procent během příštích dvou let ve srovnání s rokem 2019. Nejedná se o žádná povinná opatření. Provozovatelé bazénů byli například vyzváni, aby snížili teplotu vody o jeden stupeň. Obce a podniky vláda požádala, aby snížily spotřebu energie tam, kde je to možné. V rámci úsporných opatření vláda nařídila v kancelářích snížit teplotu vytápění na 19 stupňů Celsia přes den a 16 stupňů v noci. Domácnosti vyzvala, aby nevyhřívaly byty nad 19 stupňů.

Vláda také zvýší příspěvek pro práci z domova u státních zaměstnanců, nebo vytvoří nový bonus pro sdílení jízd automobilem. Zpřísní se již existující pravidla, která omezují noční osvětlení vitrín a vývěsek. V obchodech velkých nákupních řetězců se v době, kdy jsou otevřené veřejnosti, sníží osvětlení o 30 procent. Ve služebních vozech státní zaměstnanci budou smět jezdit na dálnici maximální rychlostí 110 kilometrů za hodinu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se ve videu (ZDE) o vládních reformách objevil v roláku. Stejně jako několik členů jeho vlády nabalených do teplého oblečení tak propaguje energetickou šetrnost nezbytnou pro nadcházející zimu.

Zdroje: