Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Kde bude bílý Štědrý den? Jen v Čechách. Sněžit začne odpoledne

Kde bude bílý Štědrý den? Jen v Čechách. Sněžit začne odpoledne
zdroj: tisková zpráva

Štědrodenní večeře, rozdávání dárků a za okny padající sníh. Takový scénář připravilo počasí pouze pro západní část republiky. Na východě se ochladí až v sobotu. Do té doby bude pršet.

Podle předpovědi českých meteorologů vycházející z poměrně přesného modelu Aladin skončí obleva v pátek odpoledne, kdy přes Česko přejde výrazná studená fronta. V dopoledních hodinách a kolem poledne bude ještě pršet i v Čechách, kvečeru pak postupně přejdou srážky ve sněhové.

Teploty ve čtvrtek šplhaly na východě Česka i přes deset stupňů. Teplo bylo i ve vyšších horských polohách, a to zejména na Šumavě, v Beskydech a Jeseníkách. V části středních a západních Čech a také v Praze byla naopak denní maxima jen kolem nuly.

Tající sníh zvedá hladiny řek

Podobné počasí vydrží i přes noc. V pátek dopoledne se ještě oteplí a začne v Česku pršet. V odpoledních hodinách ale postupně srážky přejdou ve sněhové v západní polovině republiky. Do půlnoci se sněžení rozšíří i na Vysočinu a do východních Čech. Do té doby obvšem obleva, déšť a tající sníh zvednou hladiny řek ve východních Čechách a na Moravě. Podle výstrahy ČHMÚ v pátek místy hrozí i dosažení druhého stupně povodňové aktivity.

V Čechách má naopak do sobotního poledne připadnout deset až patnáct centimetrů čerstvého sněhu, na horách až 25 cm. Na Moravě se pak dočkají sněhových srážek až v sobotu ráno. Pro většinu krajů vydal ČHMÚ varování před náledím, ledovkou a později sněhovými jazyky či závějemi.

Sněžení by mělo ustat v neděli. V dalších dnech pak přituhne a noční minimální teploty spadnou i pod minus deset stupńů. Mrazivé počasí - ovšem s minimem srážek - by poté mělo vydržet nejméně do Silvestra.