Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Kanadský parlament tleskal vstoje ukrajinskému esesákovi, teď se narychlo omlouvá

Kanadský parlament tleskal vstoje ukrajinskému esesákovi, teď se narychlo omlouvá
Volodymyr Zelenskyj a Justin Trudeau vzdávají hold ukrajinskému esesákovi Yaroslavu Hunkovi | zdroj: Profimedia

Předseda dolní komory kanadského parlamentu Anthony Rota se omluvil, že při návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Kanadě vzdal hold 98letému ukrajinskému imigrantovi, který za druhé světové války bojoval na straně nacistů.

Rota na pátečním zasedání parlamentu uvítal kanadského občana ukrajinského původu Yaroslava Hunku a ocenil ho jako „ukrajinsko-kanadského veterána druhé světové války, který bojoval za nezávislost Ukrajiny proti Rusům, a ukrajinského a kanadského hrdinu“.

Ocenění Hunky odsoudila v neděli židovská organizace pro lidská práva Přátelé Střediska Simona Wiesenthala a vyzvala Rotu k omluvě. (Rotovy) výroky „ignorují fakt, že Hunka byl členem 14. granátnické divize SS, nacistické jednotky, jejíž zločiny proti lidskosti během holokaustu jsou dobře zdokumentované“, uvedla organizace. „To, že válečný veterán, který sloužil v nacistické jednotce, byl v parlamentu oceněn potleskem vstoje, je šokující,“ dodala organizace.

Divize SS Galizien, což bylo označení pro 14. granátnickou divizi SS, byl útvar původně vytvořený z haličských dobrovolníků ukrajinského původu, který bojoval na straně Německa proti Rudé armádě. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že desítky tisíc Ukrajinců se za druhé světové války připojily k nacistům, které vnímali jako osvoboditele od sovětského útlaku. Miliony dalších Ukrajinců bojovaly v řadách sovětské Rudé armády.

Incident v kanadském parlamentu podle Reuters nahrál ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který loni v únoru zahájil invazi na Ukrajinu, což odůvodnil nutností sousední zemi „demilitarizovat a denacifikovat“. Kreml dnes označil ovace pro ukrajinského člena někdejší nacistické jednotky za skandální.

„Mnoho západních zemí, včetně Kanady, vychovalo mladou generaci, která neví, kdo na čí straně bojoval a co se za druhé světové války stalo. Neví nic o hrozbě fašismu,“ prohlásil dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko v současné době vede „nesmiřitelný boj proti fašismu, který se pokoušel zabydlet v centru Evropy, na Ukrajině“, dodal Peskov..

profimedia-0808143667 Yaroslav Hunka (vpravo) v kanadském parlamentu | zdroj: Profimedia

Rota se v neděli za své vyjádření omluvil a uvedl, že ocenění ukrajinského rodáka v parlamentu byla jeho iniciativa. Hunka prý totiž pochází z jeho volebního obvodu. „Později jsem se dozvěděl nové informace, takže toho nyní lituji,“ prohlásil. „Především bych se chtěl omluvit židovským komunitám po celé Kanadě a ve světě,“ dodal.

Kanadský premiér Justin Trudeau se od záležitosti distancoval. Uvedl přitom, že on ani ukrajinská delegace nebyli o pozvání Yaroslava Hunky do parlamentu informováni.

Opoziční předák Pierre Poilièvre nicméně vládu kritizoval za „závažnou chybu“. „Odbor protokolu premiérovy kanceláře nese odpovědnost za schvalování všech hostů a programu státních návštěv tohoto typu,“ uvedl šéf konzervativců.

Zdroje: