Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Kam zmizely antiky? Na internet

Kam zmizely antiky? Na internet
zdroj: Pixabay

Blyštivá cingrlátka, masivní nábytek a opojná vůně historie – kdo někdy zavítal do starožitnictví, tento popis dobře zná. Klasické antiky ale postupně mizí z ulic. Čím to je a kde si dnes koupíte připomínku starých časů, čtěte níže. 

Proč antiky mizí?
První obchody prodávající starožitnosti se začaly objevovat hned s nastolením nového režimu. Po více než 30 letech ale antiků v ulicích měst ubývá a nové nevznikají. Co za tím stojí?

Kvůli svazujícím a často zamotaným legislativním zákonům se soukromým majitelům provoz starožitnictví zkrátka přestává vyplácet.

Antiků se týkají nejen nařízení z občanského zákoníku a živnostenského zákona, ale i vývozní a prodejní předpisy a nově i zákon o EET. S takovým množstvím zákonů, které se přímo dotýkají jednoho odvětví podnikání, je provoz jakéhokoli obchodu se starožitnostmi komplikovaný.

Navíc není výjimkou, že některá nařízení si protiřečí. Obchodníci se tak často nechtěně dopustí chyb, které je mohou stát desetitisíce. Stres z častých kontrol a vysoké náklady na úhrady pokut tak za nevelké výnosy z provozu antik nestojí.

Kde nakoupit starožitnosti?
Prodej starožitností se stále více přesouvá do světa internetu. Kamenné antiky, které jsou ještě v provozu, si zakládají vlastní e-shopy, kde najdete zboží přehledně seřazené. Výhodou takových e-shopů je, že si vybrané kousky můžete dojít prohlédnout přímo na prodejnu a až pak se rozhodnout pro jejich koupi.

Na jedinečné zboží můžete narazit v internetových aukcích. Poslední variantou jsou pak internetové bazary, kde najdete velký výběr starožitností od bižuterie přes keramiku až po nábytek.

Zdroje:
Inzerce