Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Kalousek natvrdo: John mě nezajímá. Ani jeho směšná reportáž o mně

Kalousek natvrdo: John mě nezajímá. Ani jeho směšná reportáž o mně
zdroj: Mediafax

Když před časem Radek John (VV) oznámil svůj návrat do médií a investigativní žurnalistiky, vyvolalo to řadu otazníků a nevole. Pochopitelně většina z nich pramenila z podezření, zda John není ve střetu zájmů, kdy se jako politik měl možnost dostat k tajným informacím, jejichž zveřejnění může ohrozit v nejhorším případě i bezpečnost státu. Radek John všechny ujišťoval, že obavy nejsou na místě.

Z úterní reportáže na TV Barrandov v pořadu Bez cenzury však vyvstává celá řada otázek, do jaké míry se dá Johnovu ujištění věřit. Jedna z reportáží o Josefu Dobešovi, Johnovi bývalém spolustraníkovi a exministru školství působí totiž poněkud kontroverzně. A nejen kvůli obsahu, ale i kvůli formě a profesionalitě zpracování. Při jejím uvedení totiž zní slova: „Jak vládne ve vládě ministr financí Miroslav Kalousek a jaké to má důsledky? Dávno známé je to, že ministrům, kteří Mirka zlobí, škrtá finance, zatímco pro ty, co nezlobí, se peníze někde vždy najdou…“ I další věty míří proti Kalouskovi, ten ovšem v celé reportáži zřejmě vůbec nedostal prostor se vyjádřit, neobjevila se tam ani informace o tom, že by se tým reportérů o to pokusil, i když třeba bezúspěšně (což se stává velmi často). Snaha kontaktovat ty, o které v reportáži jde, je zaznamenaná pouze v případě Josefa Dobeše, který se vyjádřit k tématu reportáže odmítl, o čemž autor v závěru informoval.

"Mě nepřekvapuje, že se Radek John do mé osoby naváží, je to ale směšné. Jeho reportáže mě proto upřímně nezajímají. Já osobně si nejsem vědomý toho, že by mě v nějaké takové souvislosti někdo oslovil s otázkou, nicméně třeba se obrátili na naše tiskové oddělení ministerstva (ani tam se však dle zjištění redakce nikdo s dotazy ke zmiňované kauze neobrátil). Tam samozřejmě chodí denně někdy možná i stovky dotazů, na které se průběžně odpovídá, vyloučit tedy žádost o nějakou reakci z jejich strany úplně nemůžu," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek. Připustil, že podpora pozměňovacího návrhu, o které padla v reportáži zmínka, byla skutečně politickou dohodou, ovšem dohodou na běžné úrovni, navíc takovou, do které on sám pak již nevstupoval, protože se posunula do jiných kompetenčních míst.

Zdroje: