Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Peake, do kouta a styď se! Bursík i Radek John zle naložili vicepremiérce

Peake, do kouta a styď se! Bursík i Radek John zle naložili vicepremiérce
Karolína Peake. | zdroj: Mediafax

Bouchnout dveřmi a odejít. To je podle většiny bývalých předsedů malých stran jediná možnost, jak by měla vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake reagovat na ponižující jednání premiéra Petra Nečase.

„Kdyby měla nějakou hrdost, musela by se sebrat a jít. Je vidět, že lpí na své funkci tak, že se trapně s tváří celou červenou snaží vysvětlit nevysvětlitelné,“ řekl ParlamentnímListům.cz někdejší šéf Strany zelených Martin Bursík, který byl vicepremiérem v kabinetu Mirka Topolánka. Jednání mezi vládními partnery označují někdejší koaliční špičky za „naprosté selhání koaliční spolupráce“ a samotnou Karolinu Peake nazývají fackovacím panákem nebo vládním otloukánkem.

Klíčová rozhodnutí mají dělat společně

Bývalí předsedové malých politických stran, které vstoupily v uplynulých letech do vládních koalic a často na to doplatily, nechápou, že předsedkyně strany LIDEM zůstává ve vládní koalici, i když premiér jmenoval nového ministra obrany Vlastimila Picka bez jejího souhlasu, přestože předtím tvrdil, že se na jméně musí shodnout šéfové všech vládních stran. „Takové jednání je u koaličních partnerů nemyslitelné, klíčová rozhodnutí musí dělat společně,“ prohlásila někdejší předsedkyně Unie svobody, dnes advokátka Hana Marvanová.

Mnohokrát Peake nereagovala, jak by měla

Zdroje: