Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Kalousek lže jako zkušený zločinec, zaznělo na Primě. Bývalí policisté tam vychvalovali razii

Kalousek lže jako zkušený zločinec, zaznělo na Primě. Bývalí policisté tam vychvalovali razii
Václav Láska | zdroj: ceskatelevize.cz

Nedělní Partie na TV Prima Family se zabývala zátahem detektivů u Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na Úřadu vlády a dalších vysokých institucích. Aféra, kvůli které odstoupila Nečasova vláda, byla prý jen součástí velké akce, při které se policie konečně odvážila vyšetřovat kriminalitu v nejvyšších patrech. Na tom se ve studiu shodli tři bývalí kriminalisté Václav Láska, Zdeněk Ondráček a Josef Doucha s bývalým zpravodajcem Ándorem Šándorem.

Václav Láska působil jako vyšetřovatel hospodářské kriminality, od policie však odešel a nyní pracuje jako advokát. To, kvůli čemu kdysi odešel, však prý nebylo ještě nic proti tomu, co policisté zažívají teď. „To je naprosto nepředstavitelné. Co dělají politici, to je úplně za hranou zdravého rozumu,“ rozčiloval se.

Vzápětí byl tázán, jak takový nátlak probíhá. „Nebylo to o tom, že by někdo řekl: Tohle nesmíš,“ líčil Láska. „Spíš to bylo o tom, že když někdo vyšetřoval nevhodnou kauzu, tak mu házeli klacky pod nohy, neposkytovali mu podporu, posílali ho na přeškolování ze sebeobrany, nebo něco podobného,“ popisoval dále.

Podle Zdeňka Ondráčka se nyní již podařilo očistit policii od některých „Langerových pohrobků“. „Nyní již prý jsou v pozicích, kde nemohou to vyšetřování až tolik angažovat."

Láska věří, že Rittiga s Janouškem budou mít „ložené“

Další dotaz směřoval k případným dalším zatčeným a prvním tázaným byl bývalý zpravodajec Šándor. Ten uvedl: „Rozvrat politické scény si nepřeju, ale nedovedu si představit, že by to tímto skončilo a už se nic nedělo. To by mohlo vést k dalším spekulacím,“ obává se.

K tomu se přidal i advokát Láska: „Úplatek musel někdo dávat. Nedovedu si představit, že by vše zorganizovala sama paní Nagyová, takže očekávám další obvinění. Důležitější jsou ale obvinění vůči těm kmotrům, na to veřejnost čeká. Věřím, že po těch domovních prohlídkách ta obvinění začnou padat,“ uvedl bývalý detektiv.

Zdroje: