Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kalousek chce nastartovat ekonomiku. Klíčem jsou prý investice v zahraničí

Kalousek chce nastartovat ekonomiku. Klíčem jsou prý investice v zahraničí
Ministr financí Miroslav Kalousek | zdroj: Mediafax

Ministr financí Miroslav Kalousek přemýšlí, jak stimulovat churavějící českou ekonomiku. Řešením by prý mohla být podpora exportu. Hlavním krokem má být navýšení kapacity Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

Podle deníku Právo by po navýšení o deset miliard měla být kapacita 280 miliard. Ministr Kalousek v neděli v České televizi uvedl, že vládě navrhne související změnu zákona o státním rozpočtu. Cílem má být podpora exportu do oblastí, které ekonomicky rostou, ale zároveň jsou investice do těchto zemí rizikovější.

„Riskantnější trhy jsou prakticky nedobytné bez pojištění rizik,“ vysvětloval ministr Kalousek. Chystanou změnu vyvolal především chystaný kontrakt na paroplynovou elektrárnu v Iráku. Kalousek vysvětlil, že u této významné zakázky je třeba uzavřít jednání s investory do března. Tato zakázka by mohla přinést práci až sedmdesáti firmám a dvěma tisícům lidem.

Tyto investice by podle Kalouska mohly přispět ke snížení nezaměstnanosti, ke kterému prý přispěl i Ústavní soud, který zakázal Úřadům práce vyřadit z evidence nezaměstnaného, který odmítne veřejnou službu. 

Zdroje: