Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Kalousek chce Fischera a Janotu. Jako senátory za TOP 09

Kalousek chce Fischera a Janotu. Jako senátory za TOP 09
zdroj: tisková zpráva

Na senátní kandidátce TOP 09 by se mohla objevit jména známá z úřednické vlády. Premiér Jan Fischer a ministr financí Eduard Janota.

Ministři úřednické vlády jsou na roztrhání. Tu se spekuluje, že Martin Pecina z vnitra oblékne triko ČSSD, tam, že ODS vyšle do voleb z dopravy Gustáva Slamečku. Tak či onak, nejvýše míří TOP 09 - na nejpopulárnějšího statistika v zemi Jana Fischera a na „pána rozpočtů" Eduarda Janotu.

Podle vrcholných politiků TOP 09 je totiž docela možné, že premiéra Fischera a ministra financí Janotou po sněmovních volbách osloví s kandidátkou do Senátu.

"Byli by vítáni, kdyby nám pomohli. Nyní si je ale rozhodně oslovit netroufám, protože před sebou mají velmi náročný úkol. Za to bych také mohl býti dosti potrestán," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09.

Schwarzenberg i zakladatel strany Miroslav Kalousek totiž podle svých slov ctí, že Fischer s Janotou zasedají v nepolitickém kabinetu. "Současní ministři byli do úřednické vlády jmenováni jako nestraníci. Bylo by krajně nefér udělat z nich před volbami plnokrevné politiky," řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Po jarních volbách ale budou oba úředníci bez politického angažmá. A místopředseda Kalousek nevyloučil, že tehdy by TOP 09 mohla těmto oblíbeným politikům nabídnout spolupráci pro říjnové senátní volby.

"Tato vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně. Potom je to už otázka ústavního práva každého občana ve volbách kandidovat," komentoval Kalousek.

Oba mají z čeho vybírat

Fischer s Janotou jsou na politickém trhu cenným artiklem. Jeden se pyšní titulem nejoblíbenějšího českého premiéra, druhý pověstí muže, který jako jediný v zemi dokáže správně sestavit státní rozpočet.

To si uvědomuje i Schwarzenberg. „Oba pánové si jistě budou moci vybírat z mnoha nabídek," dodal.

Kalousek se přitom v létě rozpovídal Hospodářským novinám o tom, jak představitelé ODS a ČSSD „pečlivě vybírali, aby v nové vládě nebyl žádný byť jen potenciální konkurent".

A právě těmto dvěma partajím by mohl Fischer v barvách TOP 09 z volebního koláče pořádně ukrojit. Vždyť v posledním průzkumu vyjádřilo podporu jeho kabinetu 70 procent lidí.

Sám Fischer nicméně spekulace o dalším zapojení do politiky dlouhodobě odmítá. "Mé povolební angažmá bude spíše v odborné oblasti, mimo politiku. Chci nicméně využít zkušeností z úřadu vlády, rád bych je zúročil v nějakém úřadě buď v České republice nebo v zahraničí," řekl minulý měsíc v České televizi.

Janota, který jako bývalý náměstek na ministerstvu financí pamatuje mnohé, zase už při přebírání ministerského žezla prohlásil, že je to poslední job, který ve státní správě vezme.

Aktuální spekulace Mladé Fronty o vstupu ministra vnitra Martina Peciny na kandidátku ČSSD do sněmovních voleb Lidový dům popírá. Stejně tak ODS dementuje informaci, podle které by zase v jejích kandidátkách měli figurovat ministr dopravy Gustáv Slamečka či ministr obrany Martin Barták.

www.parlamentnilisty.cz