Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

ODS má reklamu u komunistů. Šlendrián, nebo záměr?

ODS má reklamu u komunistů. Šlendrián, nebo záměr?
zdroj: tisková zpráva

Přestože se nacházejí na opačné straně politického spektra, mají ODS a KSČM – alespoň na webu – něco společného. A to reklamu zvoucí na diskusní server pod patronací ODS, která je zveřejněna na stránkách komunistických Haló novin.

Otevřete si stránku Halonoviny.cz … a na stránkách listu spojeného s komunistickou stranou vám v pravém sloupci vyběhne reklama „Přihláška do ČSSD Praha 7 – Je čas na změnu, pojďme se na ní podílet společně!“

Je to náznak budoucí spolupráce těchto stran po parlamentních volbách? Nebo škodolibý vtip?

Jen ať zjistí, že jsme nejlepší

Nejspíš půjde jen o náhodu. Reklamu na stránky Haló novin totiž dodává společnost Google, jejíž systém AdSense vybírá reklamy podle klíčových slov, která se na stránce vyskytují.

Haló noviny píšou o ostatních politických stranách, a proto až tolik nepřekvapuje, že se na jejich webu objevují i reklamy na konkurenci, včetně pravicové ODS.

Té se na Halonoviny.cz zobrazuje odkaz na stránky Vize 2020, kde strana pořádá diskusi svých voličů o dlouhodobé vizi České republiky do budoucna. Vadí ODS, že k tvorbě jejího programu jsou zváni i voliči komunistů? „Na tom přece nic není, ODS svou diskusi před nikým neuzavírá. Tím odkazem se rozšiřuje zájem o debatu, kam by Česká republika měla směřovat," řekl pro ParlametniListy.cz mluvčí ODS Martin Kupka. 

Podobně reaguje na tuto otázku i tisková mluvčí komunistické strany Věra Karasová: „I naši voliči by měli mít volný přístup k názorům ostatních stran a možnost přesvědčit se, v čem je program KSČM lepší.“

Komunistické vydavatelství na reklamě vydělá

Zadavatelé reklamy přes služby Googlu mají možnost do jisté míry ovlivnit, na jakých stránkách se jejich propagace objeví. „Objednatelé reklamy si mohou vybrat, kam jejich reklama půjde, a stejně tak i zakázat určitou adresu, kde svou reklamu nechtějí. Vedle toho si mohou i vybírat klíčová slova, podle kterých automat reklamu na stránky přiřazuje. Teoreticky tedy mohou použít klíčové slovo ‚KSČM‘ a záměrně cílit na voliče komunistů,“ sdělila serveru ParlamentníListy Petra Větrovská ze společnosti H1, jež se zabývá poradenstvím v oblasti internetových vyhledávačů a reklamy.

ODS se k reklamě na stránkách komunistů nehlásí. „My jsme ji tam nezadávali. Googlu se na to zeptáme, ale řečeno s nadsázkou: třeba se díky té reklamě někteří komunističtí voliči poučí," zežertoval Kupka.

Zajímavostí je, že pokud čtenář internetových Haló novin klikne na některý z inzerátů, provozovatel stránky (tedy společnost Futura a.s., jež je propojena s komunistickou stranou a sídlí i na stejné adrese v pražské ulici Politických vězňů) může získat příjem z reklamního rozpočtu konkurenčních stran.

„Částka závisí na mnoha faktorech, včetně částky, kterou inzerent nabídne za zobrazení na stránkách – majitel stránek obdrží část toho, co inzerent zaplatí,“ upřesnila k tomu mluvčí českého zastoupení Google Lucie Felcmanová.

www.parlamentnilisty.cz