Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Aktualizováno: Jurečka nabízel Najmonovi držhubné, pokud sám rezignuje; Fiala se ministra zastal

Aktualizováno: Jurečka nabízel Najmonovi držhubné, pokud sám rezignuje; Fiala se ministra zastal
Marian Jurečka | zdroj: Stanislava Benešová / Právo / Profimedia

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nabídl podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) tehdejšímu generálnímu řediteli Úřadu práce ČR Viktoru Najmonovi, že pokud v klidu sám odejde z funkce, dá mu mimořádnou odměnu. Když se nedomluví, dostane od ministra špatné služební hodnocení, se kterým bude mít problém najít jinou práci. Jurečka výzvy opozice ke svému odchodu z funkce odmítl jako absurdní, premiér Petr Fiala se svého ministra zastal.

MfD informaci přinesla s odkazem na nahrávku, kterou si Najmon při rozhovoru s Jurečkou pořídil. Najmon na Jurečkův návrh nepřistoupil a ministr ho v polovině února odvolal. Jurečka se k obsahu nahrávky nevyjádřil, protože ji nezná, k Najmonovi se podle mluvčí ministerstva zachoval korektně.

Najmon uvedl, že přijmout mimořádnou odměnu a odejít z úřadu „dohodou“ bylo pro něj nepředstavitelné. Počítal s tím, že taková nabídka od Jurečky přijde, a chtěl ji mít zaznamenanou. „Považoval jsem tu nabídku na mimořádnou odměnu za ‚držhubné‘ nebo úplatek a myslím, že toto do státní správy nepatří,“ poznamenal k rozhovoru s Jurečkou. Své odvolání považuje za svévolné a nezákonné a proti rozhodnutí se koncem února odvolal.

Ve zveřejněné nahrávce ministr Najmonovi říká, že mu půlhodinová debata neukazuje, že by Najmon své řízení změnil. Jurečka uvádí, že v Najmona jako manažera nemá důvěru a nevidí smysl v pokračování „půlročního pingpongu“, který podle něj není ku prospěchu úřadu. Žádá ho o rezignaci s mimořádnou odměnou, jinak mu předá nepříznivé hodnocení a po něm spolupráci ukončí.

Podle bývalého ředitele protikorupční organizace Transparency International Davida Ondráčky je postup ministra nepřípustný. „Buď jsou jasné důvody pro odvolání člověka, s jehož prací ministr není spokojený, nebo ne. Nabízet někomu jakýsi zlatý padák za to, že nebude dělat problémy, nebude se soudit a jednoduše zmizí, to si ministr nesmí dovolit,“ řekl deníku Ondráčka.

Mluvčí ministerstva Eva Davidová MfD sdělila, že Jurečka měl k Najmonově práci výhrady několikrát, ale sám si rozhovory nenahrával, a protože nahrávku nezná, nemůže se k ní vyjádřit. „Zároveň se ale pan ministr chtěl zachovat vůči panu Najmonovi korektně a ve svých úvahách bral v potaz také jeho dlouhodobé působení v pozici generálního ředitele, v rámci kterého pan Najmon v klidnějších dobách řešil svěřené úkoly dobře,“ uvedla Davidová.

Úřady práce čelily od loňského roku náporu. Sklízely kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Jurečka nebyl dlouhodobě spokojen s Najmonovým řízením úřadu, odvolání bylo podle ministerstva v souladu se zákonem o státní službě. Ministerstvo oznámilo, že vyhlásí na post generálního ředitele výběrové řízení. Dočasně úřad vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš.

Služební hodnocení obsahuje „známkování“ výsledků. Ty mohou být vynikající, velmi dobré, dobré, dostačující či nevyhovující. Zákon u služebního místa představeného upravuje odvolání, pokud je v hodnocení závěr o nevyhovujících nebo dostačujících výsledcích. Jurečka už začátkem prosince novinářům řekl, že nespokojenost s řízením úřadu práce promítne do Najmonova hodnocení. Zopakoval to pak i v dalších týdnech.

Podle Fialy odblokoval Jurečka odvoláním Najmona řešení problémů úřadů práce

Premiér Petr Fiala (ODS) se Jurečky ve sporu s Najmonem zastal. Předseda vlády dnes dopoledne před odletem na evropský summit do Bruselu novinářům řekl, že odvoláním bývalého šéfa otevřel Jurečka cestu k modernizaci instituce tak, aby plnila své úkoly. Obsah článku v MfD Fiala nekomentoval, protože ho zatím nečetl.

„S úřadem práce a vedením úřadu práce byl dlouhodobě velký problém. Stěžovala si na to řada lidí. Byla to situace, která byla dlouhodobě neúnosná. Pan ministr Jurečka se snažil o změnu managementu a o to, aby se úřady práce posunuly dál a potřebné činnosti mohly vykonávat efektivně, moderně a dostatečným způsobem. Na tom se nebyl schopen s vedením úřadu práce shodnout. Tehdejší ředitel byl chráněn služebním zákonem. Pan ministr hledal cestu, jak se na odchodu dohodnout,“ řekl premiér. 

Podle ANO mohl Jurečka porušit služební zákon, o případ se zajímají kriminalisté z NCOZ

Pokud je nahrávka autentická, mohl být porušen služební zákon, řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO její předseda Karel Havlíček. Premiér Fiala by měl podle něj případně ministra Jurečku odvolat.

„Stínová vláda na základě právních stanovisek konstatuje, že celá věc má prvky vydírání, uplácení a může se jednat o zneužití pravomoci úřední osoby. Máme služební zákon, který byl jednoznačně porušen,“ řekl Havlíček. Hnutí vyzvalo Fialu, aby v případě potvrzení pravosti nahrávky situaci řešil, a pokud shledá, že byl služební zákon porušen, Jurečku odvolal. „Současně aby informoval veřejnost, jaký zvolí další postup,“ dodal Havlíček.

O případ Najmonova odvolání se zajímá policie. Na twitteru dnes napsala, že informace prošetří Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). NCOZ prošetří informace k případu „z důvodu věcné příslušnosti“. „Stejně jsme postupovali v obdobných případech i v minulosti,“ uvedla policie. 

Jurečka tvrdí, že postupoval podle zákona

Jurečka je přesvědčen o tom, že při odvolání Najmona postupoval podle služebního zákona. Své výhrady bývalému šéfovi opakovaně sdělil. Pokud má Najmon pochybnosti, může se obrátit na ministerstvo vnitra či soud, řekl ministr. Výzvy k odstoupení považuje za absurdní.

Jurečka řekl novinářům, že o svých výhradách mluvil na poradách vedení i s Najmonem. Úřad podle ministra vyřizoval dávky se zpožděním a neplnil zákonné lhůty. „Panu generálnímu řediteli jsem opakovaně říkal výtky. Nakonec jsem postupoval podle zákona. Předal jsem mu služební hodnocení, kde jsou shrnuty všechny věci, které jsem mu vytýkal... jasně odmítám jakékoliv nařčení, že jsem nepostupoval v souladu se zákonem,“ uvedl ministr. Podle něj služební zákon nabízí dvě možnosti řešení - buď rezignaci dotyčného, nebo nepříznivé hodnocení s odvoláním. Šanon s hodnocením a výhradami šéf resortu ukázal novinářům.

Výzvy k odvolání či svému odstoupení považuje Jurečka za „poměrně absurdní“. Řekl také, že před 14 dny požádal Nejvyšší kontrolní úřad o „sérii kontrol“ v úřadu práce. Zaměřit se má na čerpání evropských i domácích dotací, dodržování zákonných povinností či výplaty dávek. „Jedna z kontrol probíhá, další začnou během letošního roku. Zvažujeme i audit vnějším subjektem,“ uvedl ministr.

Najmon ČTK už dřív sdělil, že své odvolání považuje za svévolné a nezákonné. Mínil, že ministrovy výtky mohly být zástupné a účelové kvůli snaze změnit vedení úřadu. Kritice se bránil tím, že agendy výrazně přibylo, ale počet pracovníků se nezvedl a digitalizace je jen částečná a postupná.

Úřad práce v minulém období řídila Jurečkova nynější politická náměstkyně Kateřina Sadílková. Na funkci po čtyřech letech sama rezignovala v lednu 2020, stala se pak šéfkou krajské pobočky úřadu práce v Liberci. Ministerstvu se nedařilo post obsadit, výběrová řízení několikrát opakovalo. Tehdejší ministryně Jana Maláčová (ČSSD) pak v listopadu 2020 jmenovala Najmona. Zvítězil v konkurzu, předtím vedl kancelář generálního ředitele. Podle médií loni Najmon Sadílkové jako nadřízený udělil důtku kvůli šikaně pracovníků, o předání případu policii informoval vedení resortu a tato zpráva se z datové schránky ztratila.

Zdroje: