Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Jste bolševická vláda, znělo od opozice ve sněmovně

Jste bolševická vláda, znělo od opozice ve sněmovně
zdroj: Mediafax

Slova o bolševická vládě, vybavenost poslanců dekami a holením, i lišácký úsměv na tváři lídra ČSSD Bohuslava Sobotky. To vše lze vidět a slyšet na úterní schůzi sněmovny, o které se od počátku předpokládalo, že bude hodně bouřlivá.

Opakuje se situace z loňského jara, kdy se levice, posílená vědomím, že má ve sněmovně mírnou převahu, pokoušela zrušit nejzásadnější pilíře reforem Topolánkovy vlády.

Toto úterý se situace opakuje, jednotlivé strany politického spektra si jen prohodily role. Rozdíl ale přeci jen existuje. Dnešní levicová opozice totiž při svém snažení zdržet vše stůj co stůj, nevidí pomyslný druhý břeh v podobě blížících se voleb. O tuto výhodu jsou dnešní tvůrci veřejnosti důvěrně známých obstrukcí oproti těm loňským značně ochuzeni.

Sobotka svolal pravici návrhem na přerušení schůze. Bavil se skvěle

Sněmovna se k prvnímu bodu pravděpodobného dlouhého jednání dostala až před pátou hodinou odpolední. Za řečnickým pultem zatím nejlépe plnil úlohu zdržovače poslanec-lékař Jiří Koskuba z ČSSD. O žádný plamenný projev ale nešlo, stejně jako jeho následovníci vyzýval pravici k diskusi nad tak zásadními změnami v systému zdravotní péče, jakými zavedení tzv. standardů bezpochyby je. Socialistický poslanec ale dokázal délkou svého projevu dokonale vyčistit sál od pravice.

Celý článek na ParlamentniListy.cz