Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Jsem ohroženější než premiér, dejte mi ochranku, žádá Babiš

Aktualizováno: Jsem ohroženější než premiér, dejte mi ochranku, žádá Babiš
Andrej Babiš se bojí o svůj život | zdroj: Profimedia

Andrej Babiš požádal ministra vnitra Milana Chovance o přidělení ochranky. Vysvětlil to tím, že se v poslední době odehrálo několik nebezpečných incidentů, píše deník Právo. Vláda na to reagovala slovy, že premiér Bohuslav Sobotka dříve na postu ministra financí ochranku nepožadoval. 

Šéf státní kasy si myslí, že je jeho povolání mnohem rizikovější než premiérská funkce. "Připravuji novelu zákona o hazardu, opatření proti daňovým únikům, spadá pode mě finanční i celní správa," vysvětlil deníku. 

Jaké přesně incidenty se v jeho okolí udály a vyvolaly jeho strach, ale prozradit nechtěl. "Došlo k několika pokusům, které ohrožovaly můj život, podrobnosti ale sdělovat nechci," uvedl jen.

V uplynulých měsících mu ale například přišla obálka s jedem, jeho vlastní parte a kromě toho tvrdí, že mu albánská mafie chtěla vykrást dům a už čtyřikrát si na něj někdo objednal vraždu. 

Babiš už osm let platí ochranku své družce a dceři. Pokud by ale ministr vnitra jeho žádosti o bodyguardy vyhověl, jejich plat by šel ze státního rozpočtu. 

O udělení ochranky musí rozhodnout Chovanec, nicméně mluvčí vlády Martin Ayrer připomněl, že Sobotka v době svého působení na stejném postu ministra financí, ochranku nepotřeboval. "Současný premiér Sobotka v době, kdy byl čtyři roky ministrem financí, policejní ochranu nevyužíval, i když řešil stejně kontroverzní témata, jako současný ministr Babiš," uvedl. 

Zdroje:
Právo