Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Jordánský král Abdalláh II. se osobně vloží do bojů s IS

Jordánský král Abdalláh II. se osobně vloží do bojů s IS
Král Abdalláh II. (vlevo) se svým šéfem kabinetu | zdroj: Isifa.com

Abdalláh II. hodlá zúročit své armádní zkušenosti a osobně pilotovat stíhačky bombardující Islámský stát. Učiní tak jako odvetu za brutální upálení vězněného jordánského pilota.

Abdalláh II. bin al-Husajn chce na džihádisty "udeřit v jejich pevnostech". Jordánského krále zpráva o usmrcení šestadvacetiletého polita Maáze Kasásby dostihla při návštěvě hlavního města Spojených států Washingtonu.

V americké Sněmovně reprezentantů hovořil o strategii v boji proti Islámského státu s komisí pro vyzbrojování. Na konci jednání údajně citoval amerického herce, režiséra a patriota Clinta Eastwooda. "Jordánsko bude džihádisty pronásledovat dokud mu nedojde palivo a kulky," prohlásila rezolutně hlava země.

Republikánský poslanec Duncan Hunter americké televizní stanici Fox News následně sdělil, že "král Abdalláh není Obama". Podle mnohých republikánů je šéf Bílého domu slabý válečný prezident.

Jordánsko je v boji s IS klíčovým spojencem Spojených států. Brutální vražda Kasáby měla údajně zemi vyprovokovat k přehnané reakci. Všeobecně se má za to, že přístup Jordánců se po usmrcení pilota nezměnil. Pro krále Abdalláha je však smrt kolegy z leteckých sil osobní.

 

Zdroje:
Vlastní, The Daily Caller