Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Ježek: Lidé jsou naštvaní, ale ne jako v době oposmlouvy

Ježek: Lidé jsou naštvaní, ale ne jako v době oposmlouvy
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Když se spřáhnou dvě nejsilnější politické strany ODS a ČSSD, lidé se prý začnou bouřit. Před jedenácti lety se to projevilo výzvou Děkujeme, odejděte, letos protesty proti koalici na pražském magistrátu.

Nespokojenost s koaliční dohodou ODS a ČSSD o vládě nad hlavním městem pro příští čtyři roky dostala 17. listopadu na pražské Václavské náměstí asi dva tisíce lidí.

Přesně o jedenáct let dříve sepsali někdejší studentští vůdci v kavárně Slavia výzvu Děkujeme, odejděte, s níž razantně zaútočili proti tehdejší politické elitě, která si rozdělila klíčové posty díky tzv. opoziční smlouvě, jíž držela Klausova ODS u moci jednobarevnou vládu Zemanovy ČSSD.

„Tehdy nešlo jen o oposmlouvu, ale celkovou nespokojenost s politikou," vzpomíná na tehdejší atmosféru Vlastimil Ježek, jeden z šestice prvních signatářů výzvy Děkujeme, odejděte. „Sešli jsme se při výročí revoluce a přestože jsme se těch deset let skoro neviděli, tak se ukázalo, že naše pocity a hodnocení jsou úplně stejné, a tak jsme se rozhodli to dát nějak najevo," říká Ježek pro ParlamentníListy.cz.

Celý článek na ParlamentniListy.cz