Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Americký model věští Česku silné mrazy a sněhovou kalamitu

Americký model věští Česku silné mrazy a sněhovou kalamitu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Čeští meteorologové předpovídají na druhou polovinu příštího týdne zimní počasí se sněžením i v nižších polohách. Podle amerického modelu GFS by se navíc mohla opakovat situace z letošního ledna, kdy napadly i v nižších polohách desítky centimetrů sněhu.

GFS (Global Foreacst System) je numerický model, vycházející z družicových dat. Ten je jednou ze složek NWS (National Weather Service) spadající pod americkou agenturu pro výzkum atmosféry.

Počasí předpovídá až na 384 hodin (16 dní) dopředu. Předpověď na více než týden je ovšem - stejně jako v případě dalších modelů - spíše věštěním z křišťálové koule, přesto je už téměř jisté, že bude ve střední Evropě příští týden mrazivo s četnými sněhovými srážkami.

Meteorologové budou své předpovědi ještě upřesňovat, pokud by ovšem platil současný výhled, měly by v Česku koncem listopadu a počátkem prosince napadnout až desítky centimetrů sněhu, a to i v nížinách.

Sněhová kalamita?

V noci z úterý na středu by mělo v Česku spadnout až 15 milimetrů srážek, což při teplotách kolem bodu mrazu nebo slabě pod nulou představuje zhruba 15-20 centimetrů sněhu. Předpovídat  přesné srážkové úhrny na takovou dobu dopředu je nicméně obtížné.

V následujících dnech by se pak mělo výrazněji ochladit. Noční teploty mohou spadnout pod minus deset, denní by pak neměly šplhat nad bod mrazu. Na počátku prvního prosincového týdne by navíc podle GFS měla Česko zasáhnout tlaková níže s dalším vydatným sněžením.

Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu bude od příští středy do soboty v ČR oblačno až zataženo s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Noční teploty by měly klesnout na minus šest stupňů, při zmenšené oblačnosti na sněhové pokrývce postupně až na -12. Denní maxima budou v rozmezí -4 až 0 stupňů.

Předpovědní mapa (GFS) s rozvržením teplot