Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Je to oficiální: Rusové utrácejí za alkohol a cigarety nejvíc na světě

Je to oficiální: Rusové utrácejí za alkohol a cigarety nejvíc na světě
Téměř desetina výdajů ruské domácnosti jde na alkohol a cigarety | zdroj: Profimedia

Nejvíc za alkohol utratí ve světě Rusové. Klasický stereotyp potvrdil výzkum společnosti Eurostat. Ten srovnával různé země světa podle výdajů domácností. Vyčteme z něj mimo jiné i to, ve které zemi padne skoro desetina rozpočtu na alkohol a cigarety a kdo vydá nejvíc na zdraví a vzdělání.

Rusové bydlí nejlevněji

Bez střechy nad hlavou žít nelze, není tedy překvapivé, že největší krajíc domácího rozpočtu spolkne bydlení. V České republice a v zemích západního světa tvoří náklady na bydlení spojené s výdaji na energie celou čtvrtinu celkových výdajů.

Naopak Rusové vydají za bydlení jen na 10 procent ze svých celkových výdajů. Může za to především systém státních příspěvků na bydlení a pohonné hmoty.  

Čím bohatší krajina, tím méně peněz projde žaludkem

Co Rusové "ušetří" na bydlení, to utratí za jídlo. Domácnosti v Rusku, Indii či Mexiku dají skoro třetinu všech peněz za potraviny. Nejde o to, že by tyto země byly nějakým rájem gastronomů a jedlíků. Ale jedincům s průměrnými příjmy okolo 6 tisíc dolarů (148 tisíc korun) ročně příliš jiných možností nezbývá. Zato v Austrálii a Spojených státech je průměrný příjem přibližně pětinásobný a ceny jídla se přitom tak drtivě neliší.

Vodka vládne světu

Pokud výzkum potvrdil nějaký stereotyp, potom ten, že se v Rusku nejvíc pije. Z rozpočtu domácností hrdlem prolijí a prokouří přes 8 procent. Tomu se žádná jiná země na světě ani neblíží. Největší asketové žijí v Saúdské Arábii. Ve striktně muslimské zemi (ne)propijí a prokouří pouhé půl procento výdajů domácnosti.

Zdraví státní a soukromé

Štěstí si člověk pořád koupit nemůže, zato zdraví při dnešním stavu medicíny už takový problém není. V Evropě navíc utrácení za doktory příliš osobně neřešíme, především díky systému veřejného zdravotního pojištění. Ve Spojených státech se vydali v tomto směru jinou cestou. Výsledkem je, že domácnosti tak investují celou pětinu výdajů na zdraví.

Komenský by radost neměl

Každý rodič u nás radostně hlásá, že jeho největší prioritou je vzdělání jeho dítěte. Ať to stojí, co to stojí. Pravdou je, že i když se spoléháme na veřejné školství, domácnosti v EU vydávají na vzdělání minimum. Investice okolo 1,5 procent jen těsně překonávají Rusko. Naopak nejvíce spolkne vzdělání v Jižní Koreji, skoro 7 procent výdajů domácnosti.

Rekreace a restaurace patří v Indii jen turistům

Volný čas, dovolená, výlety, prostě rekreace je pro někoho téměř smyslem života. Obyvatelé EU jsou ochotni do ní investovat desetinu výdajů domácnosti. Přímo světový primát držíme v utrácení za restaurace, případně hotely. Přes osm procent domácího rozpočtu se nikdo jiný nepřehnoupne. Naopak minimum tímto směrem utrácejí Indové, okolo 3 procent za rekreace i veřejné stravování. 

Zdroje:
The Economist, Vlastní