Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Je předčasné řešit setkání Putina se Zelenským, jednání nepokročila, tvrdí Kreml

Je předčasné řešit setkání Putina se Zelenským, jednání nepokročila, tvrdí Kreml
Ukrajinský voják prochází mezi troskami zničeného nákupního centra v Kyjevě | zdroj: Profimedia

Mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou nijak významně nepokročily, uvedl dnes podle agentury Reuters mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Peskov zároveň obvinil Kyjev, že jeho vyjednávači činí Rusku návrhy, které jsou pro Moskvu nepřijatelné. Ukrajinští představitelé dříve uvedli, že jsou ochotni vyjednávat, ale nebudou přistupovat na ruská ultimáta.

Kremelský mluvčí dal najevo, že je předčasné hovořit o možném setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinské hlavy státu Volodymyra Zelenského. Zelenskyj už dříve uvedl, že je připravený se svým ruským protějškem jednat.

„Abychom mohli hovořit o schůzce obou prezidentů, musí být splněny domácí úkoly. Musí se uskutečnit rozhovory a poté musí být schváleny jejich výsledky,“ řekl Peskov. Dodal, že „zatím nedošlo k žádnému významnému pokroku“.

Kremelský mluvčí rovněž podle Reuters zopakoval tvrzení Moskvy, že ruští delegáti projevují při rozhovorech větší ochotu pracovat na dohodě než zástupci Ukrajiny.

Podle agentury Interfax Peskov uvedl, že Kreml neuvažuje o zavedení příměří během rusko-ukrajinských jednání. Obvinil ukrajinské síly z toho, že každou pauzu v bojích využívají k přeskupení sil a útoku na ruské jednotky.

Ruští a ukrajinští vyjednavači absolvovali již několik kol jednání, zatím bez výraznějších výsledků. V uplynulých dnech přicházely od různých aktérů včetně Zelenského jisté pozitivní signály, pohledy na stav jednání se však různí a například šéfka britské diplomacie Liz Trussová v sobotu obvinila Moskvu, že rozhovory nebere vážně. Souběžně s vyjednáváním pokračují ruské útoky na mnoha místech Ukrajiny, při kterých dál umírají i civilisté.

Nejvyšší zástupci obou stran jednali zhruba hodinu a půl i dnes skrze videokonferenci, napsal server Ukrajinska pravda s odvoláním na člena ukrajinské delegace Davyda Arachamiju. Následovaly podle něj rozhovory na úrovni různých pracovních skupin.

Zdroje: