Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Je kritika potetovaného člena vlády rasismus?

Je kritika potetovaného člena vlády rasismus?
Nanaia Mahutaová (vlevo) s novozélandskou premiérkou Jacindou Ardernovou | zdroj: Profimedia

Na nevybíravé poznámky na adresu potetované nové ministryně zahraničí doplatila novozélandská spisovatelka Olivia Piersonová. Nařkli ji z rasismu a její knihu stáhli z nabídky velkého internetového knihkupectví.  

Tradiční tetování, které má maorská ministryně Nanaia Mahutaová na bradě, je podle spisovatelky ošklivé a necivilizované. "Vážně? Tohle je obličej nové novozélandské ministryně zahraničí? Obličejové tetování není zrovna to, co by patřilo k uhlazenému, civilizovanému vzhledu diplomata 21. století," napsala Piersonová na twitteru.

Mnoho diskutérů její příspěvek odsoudilo jako rasově a kulturně necitlivý a upozornilo na to, že tetování "moko" je součástí kultury původních obyvatel Nového Zélandu. Piersonová nicméně novozélandskému serveru Stuff řekla, že si za svými výroky stojí a že obličejové tetování je podle ní "ošklivé na komkoli, ať je bílý, hnědý nebo černý".

Poté, co spisovatelka zkritizovala tetování šéfky diplomacie na twitteru, objevily se výzvy ke stažení její knihy z prodeje. Přední novozélandský internetový obchod Mighty Ape v reakci na to knihu z nabídky odstranil a oznámil, že již nebude znovu dostupná.

Pestrý novozélandský kabinet složil v pátek slib; jsou v něm zastoupeny ženy, domorodci i LGBT komunita 

Nanaia Mahutaová je členkou nové vlády, kterou novozélandská premiérka Jacinda Ardernová představila v pondělí. Její Novozélandská strana práce zvítězila v říjnových parlamentních volbách s takovou převahou, že mohla sama vytvořit vládu, přesto se rozhodla přizvat ke spolupráci svého dosavadního partnera - Stranu zelených.

Mahutaová je první ženou z řad původního maorského obyvatelstva ve funkci šéfky novozélandské diplomacie. Ardenová v pátek složila slib v angličtině a maorštině. Ve dvacetičlenné vládě je osm žen, čtvrtina jsou Maorové, 15 procent ministrů patří do skupiny LGBT (např. vicepremiér Grant Robertson) a rovněž 15 procent je původem z tichomořských ostrovů. Premiérka označila kabinet za "neuvěřitelně rozmanitý" a reakce na novou vládu byly v zemi převážně pozitivní.

Tradiční tetování moko, prováděné dlátky, pokrývá u maorských mužů celý obličej, u žen bradu. Symbolizuje spojení člověka s jeho předky a je vyjádřením jeho kulturní identity. "Maorové považují obličej či hlavu za zvlášť posvátné, takže také tetování na obličeji a na hlavě je zvlášť posvátné," řekla BBC Mera Leeová-Penehiraová, která vyučuje v maorské vzdělávací instituci Te Whare Wananga o Awanuiarangi. Tradice obličejového tetování začala v polovině 19. století na Novém Zélandu vymírat v souvislosti s kolonizací a příchodem křesťanských misionářů, kteří ho považovali za nevkusné. Až koncem 20. století byl zájem o "moko" znovu oživen. 

Zdroje: