Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Japonské instantní nudle ramen zažívají renesanci: Jsou snadné k přípravě a levné

Japonské instantní nudle ramen zažívají renesanci: Jsou snadné k přípravě a levné
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Když se řekne japonská kuchyně, většině lidem se vybaví sushi. Jejím dalším symbolem jsou ale instantní nudle ramen. Ty jsou dnes populární po celém světě díky nízkým cenám a jejich univerzálnosti. Připravit je můžete téměř s čímkoli.

Když japonský vynálezce Momofuku Ando vymyslel před 65 lety ve své kůlně na zahradě v Ósace instantní nudle ramen, nevěděl, že s tímto minimalistickým pokrmem způsobí po celém světě doslova gastronomickou revoluci. Obchodník narozený na území dnešního Tchaj-wanu roku 1910 zemřel ve věku 96 let v roce 2007. Žil tedy dost dlouho na to, aby sledoval, jak jeho společnost Nissin Foods prorazila na mezinárodní trh s instantními nudlemi.

Japonec známý též pod přezdívkou Mr. Noodle uvedl experimentální metodou pokusů a omylů první instantní nudle na trh v roce 1958. Šlo o čikin-ramen čili z anglického slova chicken (kuře) a ramen (též rámen), což jsou nudle ve vývaru.

Ramen sice spojujeme s Japonskem, ve skutečnosti však vznikl před zhruba 4000 lety v čínském městě Lan-čou. Archeologové našli v roce 2005 na nalezišti Lajia převrácenou misku se žlutými nudlemi, napsal National Geographic.

Instantní nudle se však staly nesmírně populární právě v Japonsku, odkud se rozšířily do ulic New Yorku, Londýna a dál hlavně díky snadné přípravě a prakticky neomezeným možnostem, s čím je podávat. Na své si tedy přišli i lidé s náboženskými dietami.

Nudle ramen se skládají z pšeničné mouky, soli, vody a kansui, druhu minerální vody obsahující uhličitan sodný, uhličitan draselný a může obsahovat i kyselinu fosforečnou. Právě kansui jim dává charakteristický žlutý odstín.

Nudle se zalévají silným vývarem a podávají se nejčastěji s čerstvou zeleninou, vybraným masem, případně s tofu či tempehem. Do polévky se však dají použít ještě nudle udon, což jsou širší bílé pšeničné nudle.

Spotřeba ve světě

Spotřebu instantních nudlí ramen povzbudily nynější rostoucí životní náklady. Přestože se zvyšování cen nevyhnulo ani tomuto pokrmu a jeho ceny vzrostly v posledních dvou letech asi o dvacet procent, stále je považován za levný.

Podle World Instant Noodles Association snědli spotřebitelé ve více než padesáti státech v roce 2022 rekordních 121,2 miliardy porcí v čele s Čínou, Hongkongem a Indonésií. Čtvrté místo obsadil Vietnam a páté Japonsko.

Na třetím místě se umístila Indie, což je známka rostoucí popularity nudlí i v zemích, které s jejich konzumací nespojujeme, napsal deník The Guardian. V Mexiku například vzrostla v roce 2021 poptávka po ramenu o 17,2 procenta a loni o jedenáct procent.

Ramen pomáhal snižovat inflační tlak i v USA, firma Nissin Foods se tam proto rozhodla postavit další výrobní závody. Otevřít je chce v Mexiku a v USA do roku 2025. Aktuálně společnost provozuje výrobní zařízení v Kalifornii a Pensylvánii.

„Spotřebitelé střední třídy, kteří dříve instantní nudle nejedli, je nyní začleňují do svého každodenního života,“ uvedla společnost s tím, že hlavně v posledních pěti letech zaznamenala v USA velký růst poptávky a meziroční nárůst tržeb.

Co se Japonska týče, v roce 2022 tam snědli lidé necelých šest miliard porcí instantních nudlí, uvedl Japan Instant Food Industry Association. V současnosti je tam velmi populární verze Cup Noodles, která se poprvé dostala na trh v roce 1971. Jednotlivé porce jsou baleny do plastových či papírových kelímků. Expert na instantní nudle Ičiro Jamato, který je konzumuje jednou denně, vysvětlil, že nudle ramen získaly popularitu konkrétně v poválečném období Japonska.

„Je jasné, že když narůstá pracovní síla, roste i spotřeba instantních nudlí. Stalo se tak v Japonsku během poválečného hospodářského zázraku, kdy pracovní síla rostla a baby boomers začali jíst instantní nudle a připravovat je i svým dětem,“ řekl Jamato.

Zdroje: