Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jako z filmu Počátek: Turecký fotograf si vzal na pomoc drony

Jako z filmu Počátek: Turecký fotograf si vzal na pomoc drony
Nová mešita v Istanbulu | zdroj: Aydın Büyüktaş

Turecký fotograf Aydın Büyüktaş ohnul ulice Istanbulu do obřích panoramatických snímků inspirovaných kultovním satirickým románem Edwina Abbata Plochozemě. Za každým snímkem série Flatland stojí hodiny práce a desítky fotografií pořízených dronem.

Büyüktaş od začátku chtěl, aby byla výsledná fotografie složena z mnoha snímků. Pomocí 3D softwaru si v Istanbulu vybral vhodná místa i úhly, odkud je nafotit. "Dva měsíce jsem plánoval, jak na fotografiích vytvořit hladké křivky," říká 43letý umělec inspirovaný dílem z dvojrozměrného světa Plochozemě. 

Každé z vybraných míst nasnímal ze všech možných i nemožných úhlů, ve vzduchu si pomohl prostřednictvím kamery umístěné na dronu. Z fotografií nejdříve vytvořil analogovou koláž, ale nebyl s ní dostatečně spokojený. "Začal jsem ji proto vytvářet digitálně. I ve Photoshopu mi to zabralo několik dní, než jsem byl s výsledkem spokojený," uvádí Aydın Büyüktaş, který se zabývá tvorbou vizuálních efektů, 3D a animací.

Jeho důraz na detail komplikovalo mimo jiné i počasí. Přiznává, že právě to bylo největší výzvou, bezpočtukrát se kvůli němu vrátil domů naprázdno. Čelit musel ale i technickým problémům spojeným s focením z dronu. "Napadli ho ptáci, problémy byly i s povoleními," naznačuje.

Výsledkem je ale série úchvatných snímků zachycujících nejen turisticky oblíbená místa, ale i tržnice, dopravní uzly, fotbalový stadion či skatepark. 

Zdroje:
Vlastní