Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jak Václav Klaus přichází o přátele. Kvůli Rusku

Jak Václav Klaus přichází o přátele. Kvůli Rusku
Václava Klause už nemají rádi ani v Rusku | zdroj: Profimedia

Široké obhajování Vladimira Putina i bratříčkování se s evropskými politickými stranami, které jsou pokládány krajně pravicové, ubírá Václavu Klausovi řadu podporovatelů a přátel. Podle všeho s ním spolupráci pomalu ukončuje také prestižní libertariánský Cato Institute ve Washingtonu.

Ve světě má Václav Klaus trošku jinou pověst než doma. Byť je vnímám jen menšinovou skupinou intelektuálů, nedá se říct, že by jeho postoje neměly v zahraničí ohlas. Pravidelně vystupuje v zahraničních médiích a na seminářích; v březnu 2013, po skončení prezidentského mandátu, se stal členem korespondentem Cato Institute, předního libertariánského think-tanku.

Klause obdivují hlavně příznivci volného trhu, libertariáni a ekonomičtí liberálové. Mezi nimi je Klaus vnímán jako pozoruhodná ikona východoevropské postkomunistické pravice, jak pro ekonomické reformy v 90.letech, které prováděl coby premiér, tak pro řadu postojů, které stále hlásá.

Patří mezi ně kritika globálního oteplování, neziskových organizací nebo Evropské unie, které se staly hlavními Klausovými tezemi hájenými v posledních letech, ale také klasické pravicové postoje, v nichž se Klaus stále odkazuje k Margaret Thatcherové.

S tím už je zdá se pomalu konec. Kromě svobodných trhů a kapitalismu se totiž Václav klasu čí dál častěji zastává také nedemokratickcých stanovisek a režimů, nejhalasněji ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho ukrajinské politiky, ale také evropské krajní pravice. Trnem v oku je pro libertariánské myslitele je pak i Klausův odpor k homosexualitě.

Jedna z klíčových postav Cato Institutu, ruský ekonom a někdejší poradce Kremlu Andrej Illarionov, se do Klause ostře pustil v rozhovoru pro polský týdeník Wprost, když ho označil za Putinova nejoddanějšího evropského spojence.

Server The Daily Beast spekuluje o tom, že Klaus už mezi oficiální spolupracovníky institutu nepatří, že obě stany ukončily spolupráci už k 1. září. Uvádí to s odkazem na nejmenované zdroje z Cato. Podle Klausova okolí, jež rovněž cituje Daily Beast, však jde jen o přestřelku mezi Illarionovem a Klausem.

Pravdou je, že jakkoli libertariáni obvykle zastávají izolacionistické postoje a zahraniční politiku vlády USA ostře kritizují, Klausovy otevřeně proputinovské postoje jsou na ně už moc.
Již před nedávnem Cato zrušil Klausovu účast na konferenci k 25. výročí pádu komunismu z obavy, nad čímž se Klaus rozčiloval jakožto nad cenzurou.

Zdroje:
Vlastní, Daily Beast