Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 16°C Oblačno

Inflace v eurozóně možná dosáhla vrcholu a měla by začít klesat

Inflace v eurozóně možná dosáhla vrcholu a měla by začít klesat
Christine Lagardeová | zdroj: Profimedia

Inflace v eurozóně už možná dosáhla svého vrcholu a začne brzy klesat, což by mělo pokračovat i v průběhu příštího roku. Uvedla to dnes prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová, a potvrdila tak názor ECB, že za vzestupem inflace stojí přechodné faktory.

„Jsem přesvědčena, že inflace se v roce 2022 bude snižovat,“ prohlásila Lagardeová v rozhovoru na konferenci Next pořádané agenturou Reuters. Statistický úřad Eurostat tento týden oznámil, že meziroční míra inflace v eurozóně se v listopadu vyšplhala na rekordních 4,9 procenta. Nacházela se tak vysoko nad dvouprocentním cílem ECB.

Vysoká inflace podle analytiků pravděpodobně zkomplikuje prosincové zasedání, na němž bude ECB rozhodovat o budoucnosti svých programů pro nákupy dluhopisů. Předpokládá se, že banka rozhodne o ukončení nouzového pandemického programu nákupů dluhopisů PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), jehož celkový objem postupně zvýšila na 1,85 bilionu eur (zhruba 47 bilionů Kč). Zároveň však bude zřejmě zvažovat posílení jiných stimulačních opatření, aby ukončení PEPP kompenzovala.

Základní úroková sazba ECB zatím zůstává na rekordním minimu nula procent. Minulý měsíc Lagardeová uvedla, že zvýšení hlavní úrokové sazby v příštím roce považuje za nepravděpodobné.

Česká národní banka (ČNB) už svou základní úrokovou sazbu v reakci na vzestup inflace několikrát zvýšila. Meziroční inflace v Česku v říjnu vystoupila na 5,8 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od října 2008. 

Zdroje: