Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

I v malém domě si můžete užívat maximální komfort

I v malém domě si můžete užívat maximální komfort
zdroj: Natur House s.r.o.

Vlastní bydlení v centrech velkoměst se pro mladou generaci stává pomalu, ale jistě nedosažitelnou metou. I přes současnou krizi turismu a dočasné uvolnění tzv. airbnb bytů, se dle analytiků nedá očekávat ani přílišný pokles cen u nájemních bytů. Logicky tak celá řada mladých rodin volí raději vlastní, byť mnohdy alternativní formy bydlení. Nicméně není nutné okamžitě oželet veškerý komfort a vrhnout se na nomádský způsob života. Trh nabízí i celou řadu více či méně tradičních způsobů bydlení, ve kterých si můžete užívat maximálního komfortu, bez toho, aniž byste museli splácet příliš vysokou hypotéku po zbytek vašeho života.

Starý dům nebo novostavba?
Zásadním předpokladem spokojeného, zdravého, úsporného a bezstarostného bydlení je nešetřit na špatných místech. Jistě znáte ve svém okolí někoho, kdo koupil na první pohled velmi výhodně nemovitost, která časem vysála nejen celý rodinný rozpočet, ale mnohdy zničila i rodinné vztahy. Tyto případy se stávají zejména při koupi starších objektů, kde laik neodhalí mnohdy zásadní konstrukční nedostatky. Kvalitní novostavba představuje jednoznačně jednodušší řešení. Cenově výhodnou variantu představují například moderní dřevostavby. Ačkoliv dodnes bojují s některými předsudky, získávají si díky spokojenosti zákazníků, stále více příznivců. Je pravdou, že cihelné konstrukce mohou být z hlediska životnosti trvanlivější. Pro moderní dřevostavby ale jednoznačně hovoří nižší počáteční investice. Je tedy zcela na každém, pro jakou životní cestu se rozhodne.

play house zdroj: Natur House s.r.o. Startovácí rodinný dům PLAY od výrobce kvalitních dřevostaveb Nature House s.r.o. o obytné ploše 58m² s krytým garážovým stáním, pořídíte za necelé 2 milióny. Výhodou je nejen možnost snadné přístavby a rozšíření zastavěné plochy, ale i vybavení veškerými moderními prvky včetně solárního ohřevu vody a krbových kamen napojených na komín Schiedel Absolut ( jediný certifikovaný komínový systém pro pasivní domy).

Malý dům pro větší svobodu
Zásadní úsporu dosáhne každý investor, pokud se rozhodne, že se uskromní z hlediska zastavěné plochy. Ostatně je nezbytné, aby měl každý rodinný člen vlastní pokoj či koupelnu? Více obytné plochy jistý komfort určitě přináší, ale za jakou cenu? Výhodou u rozměrové malých domů je nejen nízká počáteční investice, ale i nízké náklady na provoz a snadná údržba. Ne nadarmo se tak trend tzv. tiny housingu, neboli rozměrově úsporného bydlení stává na západ od našich hranic čím dál tím populárnější. Méně nákladů, méně času stráveného úklidem dává lidem větší svobodu a propůjčuje více času pro individuální zájmy jednotlivých členů rodiny.

dum_pr zdroj: Blokki Bydlení ve starém lodním kontejneru? Proč ne! Společnost Blokki přeměňuje vyřazené lodní kontejnery na variabilní ekologické bydlení v severském designu. Vytápění nerezovým komínovým systémem dodávaným s krbovými kamny Sirius je u menších typů objektů během zimních měsíců naprosto dostačující.

Vytápění dřevem zažívá oprávněný comeback
Tam, kde se naopak šetřit nevyplácí, je konstrukce a základní vybavení každého domu. Výběr prověřeného dodavatele stavební konstrukce a použití prémiových materiálů se z hlediska dlouhodobého výhledu jednoznačně vyplatí. V našich zeměpisných šířkách, se i přes stavbu čím dál těsnějších staveb, musí zvolit kvalitní otopná soustava. V poslední letech hlásí velký comeback vytápění dřevem, které se řadí mezi ekologické, lokální a obnovitelné zdroje energie s minimálním dopadem na životní prostředí. U montovaných dřevěných staveb, ale i u individuálních projektů se dnes velmi často využívá monolitický komínový systém Schiedel Kingfire se zabudovanými krbovými kamny. Výhodou tohoto systému je nejen velmi rychlá výstavba, ale i rozměrově úsporné řešení. Oproti běžnému zděnému komínu se samostatnými krbovými kamny napojenými pomocí kouřovodu, zabere systém Kingfire zhruba polovinu plochy. Z toho důvodu je toto řešení čím dál tím oblíbenější právě u malých staveb.

dum_pr zdroj: Schiedel Komínový systém s integrovanými krbovými kamny Schiedel Kingfire se vyrábí na míru každé stavbě. Na stavbu se doveze vcelku. Jeho instalace se provádí pomocí jeřábu a zabere pouhých několik desítek minut.


Větrání a problém s vlhkostí řeší řízené větrání
I malé domy potřebují větrat. Zvláště pokud menším dům obývá vícečlenná rodina, je nutné řešit dostatečný odvod vydýchaného vzduchu a vlhkosti. Samozřejmě, že se nabízí tradiční řešení v podobě otevírání oken, to je však z hlediska energetických úspor nežádoucí. Schiedel nově nabízí systém vertikálního řízeného větrání KombiAir, který zabírá minimální plochu. Celý systém o velikosti zděného komínového tělesa se vejde například do skříně v předsíni. Nepotřebuje dokonce ani technickou místnost, neboť jeho chod je oproti konkurenčním výrobkům velmi tichý.

dum_pr zdroj: Schiedel Bez řízeného větrání s rekuperací tepla se moderní domy neobejdou. Systém KombiAir zajistí dostatečný přísun čerstvého vzduchu, který je ohříván odváděným odpadním vzduchem. Zajišťuje i odvod nežádoucí vlhkosti, které se běžným chodem domácnosti vyprodukuje více, než je žádoucí.

Zdroje:
Inzerce