Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Hodně amatérské praní peněz, hodnotí bankéř Babáka

Hodně amatérské praní peněz, hodnotí bankéř Babáka
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Poněkud nepochopitelné se zdá jednání poslance VV Michaela Babáka finančním odborníkům. Podle jednoho z šéfu jedné z největších bank v Čechách musel Babák i v případě velmi průměrného IQ vědět, že všechny podezřelé bankovní operace banky hlásí ministerstvu financí.

Exministr financí Vlastimil Tlustý nad Babákovým jednáním také kroutí hlavou, ale tvrdí, že podobné věci někomu projdou někomu ne. Jako příklad člověka, který se s daňovými úniky dovede poprat, uvádí současného ministra financí Miroslava Kalouska.

Na Babákův účet bylo přibylo během necelého tři čtvrtě roku ve třech vkladech v  hotovosti celkem 1,2 milionu korun. Peníze však byly záhy přeposlány na účet Věcí veřejných, bezhotovostním převodem. Teď machinace vyšetřuje speciální útvar ministerstva financí.

Banka se chovala standardně

„To, že banka ministerstvo upozorní na podezřelé pohyby na účtu, je ze zákona její povinnost. Pokud se pohyby na účtu pohybují běžně v rámci desetitisíců a najednou jsou řádově desetinásobné, je to divné. Zvlášť když probíhají velmi rychlé přesuny. Nechci hodnotit konkrétní případ, vím o něm jen ze sdělovacích prostředků, ale vypadá to jako typické praní špinavých peněz. Ale strašně amatérské," říká pro ParlamentníListy.cz bankéř, který kvůli kodexu ve své bance nechce být jmenován.

Celý článek na ParlamentniListy.cz