Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Po letních dnech přijdou koncem týdne srážky a citelné ochlazení

Po letních dnech přijdou koncem týdne srážky a citelné ochlazení
zdroj: tisková zpráva

Na počátek května velmi teplé a slunečné počasí, kdy denní teploty šplhají k 25 stupňům, vystřídá koncem týdne citelné chladno. Teploty poklesnou minimálně o deset stupňů. Objeví se také srážky. Nejprve půjde o bouřky, později o občasný déšť či přeháńky.

V úterý odpoledne se v Česku při jasné či polojasné obloze pohybují nejvyšší teploty mezi 20 a 25 stupni. Ve 14:00 bylo nejtepleji v Kopistech u Mostu, kde rtuť teploměru vyšplhala na 23,9 stupně, teploty ale ještě nedosáhly maximálních hodnot. V Praze na Karlově bylo dvě hodiny po poledni rovných 23 stupňů.

Středa by pak měla být nejteplejším dnem tohoto týdne s odpoledními maximy do šestadvaceti stupňů. Meteorologové očekávají opět jasno až polojasno, jen kvečeru by se mohly ojediněle objevit přeháňky a bouřky. Tlaková výše ale bude slábnout a od čtvrtka se objeví první výraznější srážky.

Vrátí se ještě na horské hřebeny sníh?

Zpočátku bude jasno až polojasno, od západu postupně až zataženo s deštěm či přeháńkami nebo bouřkami. Letních 25 stupňů už naměří jen na východě, v Čechách už bude o něco chladněji. Ještě výraznější pokles teplot pak nastane v pátek, i když by se přechodně mohlo vyjasnit a v sobotu se teploty na chvíli vrátí ke dvacítce.

Od neděle se ale opět ochladí na 4 až 9 stupňů v noci a průměrně patnáct stupňů přes den. Velkou oblačnost doprovodí občasné srážky.

Květen je zatím na rozdíl od dubna teplotně podprůměrný. Minulý týden se objevily sněhové srážky dokonce i ve středních a vyšších polohách. Tentokrát hrozí, že se smíšené či sněhové srážky vyskytnou na hřebenech hor. Meteorologové ovšem budou své předpovědi ještě upřesňovat.