Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Heger chce šest miliard na pojištění. Kalousek mu je dát odmítá

Heger chce šest miliard na pojištění. Kalousek mu je dát odmítá
Ministr zdravotnictví Leoš Heger | zdroj: Mediafax

Ministři za TOP 09 Leoš Heger a Miroslav Kalousek se dostali do sporu. Může za to Hegerův návrh na zvýšení státního odvodu za pojištěnce. Pokud návrh neprojde, bude v systému zdravotního pojištění příští rok chybět až osm miliard korun. Ministr financí ale jakékoli navýšení odmítá, informuje iDNES.cz.

Pojišťovny a zdravotnická zařízení už nemají dostatek prostředků na úhradu zdravotního pojištění. Vybraných peněz je rok od roku méně, a to v řádech miliard korun. Ministerstvo zdravotnictví tedy připravilo návrh, který by zavázal stát k platbám větších částek za zdravotní pojištění pro důchodce, děti, studenty či nezaměstnané.

Pojišťovny a nemocnice už nemají kde šetřit

Ministr Heger připravil dva návrhy. Jeden počítá s navýšením měsíčního odvodu o 50 korun na 773 korun, druhý pak o 77 korun. V případě schválení první varianty by stát musel zaplatit celkem 3,7 miliardy, v případě druhé až 5,7 miliardy korun. Přitom ještě v říjnu ministerstvo jakékoli navýšení odmítalo.

Hegerův plán se však nelíbí ministru financí a kolegovi z TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Zvýšení platby za státního pojištěnce nepodporuji,“ řekl iDNES.cz. Heger namítá, že částka za státního pojištěnce se nezvýšila od roku 2008, a pojišťovny ani nemocnice už po sérii škrtů nemají kde šetřit.

Zdroje: