Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Havlíček vládě navrhne otevřít v pondělí obchody, podmínkou budou přísná hygienická pravidla (AKTUALIZOVÁNO)

Havlíček vládě navrhne otevřít v pondělí obchody, podmínkou budou přísná hygienická pravidla (AKTUALIZOVÁNO)
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček by obchody otevřel. | zdroj: Profimedia

Návrh na otevření obchodů od 22. února je podle Rady vlády pro zdravotní rizika přijatelný. Nutností budou respirátory FFP2 u personálu prodejen. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) do osvěty zapojí také obchodní centra. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to dnes napsal na twitteru.

(AKTUALIZOVÁNO) Možnost otevření obchodů dnes zástupci vlády podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) projednají s opozicí. Pokud se nic zásadního nezmění, což Havlíček nepředpokládá, za den až dva by o obnovení maloobchodu mohl kabinet rozhodnout na mimořádném zasedání. Ministr bude dnes ještě jednat s předsedou výkonného výboru Asociace nákupních center Janem Kubíčkem o zapojení obchodních center (OC). Mohly by v nich vzniknout kiosky pro prodej respirátorů. Havlíček to dnes řekl novinářům.

Ministr v pondělí uvedl, že v následujících dnech po dohodě s kraji bude na vládě usilovat o otevření obchodů od 22. února. Večer téma probral také s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). „Shodli jsme se, že návrh je akceptovatelný,“ řekl dnes.

Havlíček se ráno zúčastnil jednání Rady vlády pro zdravotní rizika, kde se podle něj dohodla náročnější pravidla pro obchody, než která vzešla z pondělního jednání s předsedou Asociace krajů Martinem Kubou (ODS). Personál obchodů bude muset nosit respirátory třídy FFP2, platit by měl podle Havlíčka i specifický režim front, za který bude zodpovědný provozovatel prodejny. Obchodníci se budou muset dál řídit limitem jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních provozní plochy, budou muset zajistit dodržování dvoumetrových odstupů. Obchodní centra budou mít za úkol o opatřeních pravidelně informovat.

Kromě osvětové role center by v nich podle Havlíčka mohlo fungovat i zázemí pro prodej respirátorů. Pro zákazníky nebudou respirátory povinné, Havlíček chce lidi ale k jejich nošení přimět tím, že budou snadno dostupné. Předpokládá, že obchodníci je například budou dávat zdarma k nákupu, někde by je mohli nabízet už při vstupu. „Nechceme dělat tolik restrikce, ale chceme o něco více motivovat,“ uvedl dále Havlíček.

(10:50, původní zpráva) Havlíček v pondělí večer oznámil, že po dohodě s kraji v nebližších dnech vládě navrhne obnovení provozu obchodů od následujícího pondělí. Nezbytné při jejich otevření by byly přísné hygienické podmínky. Týkat by se měly maximálního počtu zákazníků na provozní plochu, povinnost nošení roušek, dodržování rozestupů či používání dezinfekce. MPO je má v následujících dnech upřesňovat. Podle Havlíčka ale pravidla nebudou překvapivá. V pondělí řekl, že respirátory pro zákazníky povinné nebudou.

Rozvolnění opatření týkajících se služeb, kulturních nebo sportovních zařízení bude podle Havlíčka závislé na dalším vývoji pandemie koronaviru. Pokud se situaci podaří zvládat, tyto provozy by podle něj mohly následovat.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Havlíčkovu iniciativu vítá, podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy ji lze ovšem vnímat jako snahu být rychlejší než Ústavní soud. Ten by měl právě 22. února vynést ve věci omezení maloobchodu rozhodnutí. Skupina 63 senátorů v listopadu vládní nařízení u Ústavního soudu napadla. Opatření označila za diskriminační a likvidační pro menší prodejny.Rozvolnění opatření týkajících se služeb, kulturních nebo sportovních zařízení bude podle Havlíčka závislé na dalším vývoji pandemie koronaviru. Pokud se situaci podaří zvládat, tyto provozy by podle něj mohly následovat.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je prodej jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

Zdroje: