Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Geniální dívka boří předsudky. Dcera metaře bydlí v karavanu a IQ má vyšší než Einstein

Geniální dívka boří předsudky. Dcera metaře bydlí v karavanu a IQ má vyšší než Einstein
Nicole Barrová má nejvyšší IQ na světě | zdroj: Profimedia

Dvanáctiletá Nicole Barrová přepsala inteligenční statistiky Mensy. Dívka, která žije s rodinou v karavanu v romské osadě Harlow nedaleko Londýna, dosáhla v inteligenčních testech lepšího skóre než Albert Einstein či Stephen Hawking. "Dokazuje to, že není důležité, odkud jste," říká její otec James Barr, který se živí jako metař.

Geniální dívenka svůj intelekt projevovala už odmalička, složité puzzle byla schopná složit během pár minut a v 10 letech zvládla řešit složité matematické úkoly. "Je skvělá žákyně, pracuje neskutečně tvrdě," říká Helena Millsová, ředitelka Akademie Burnt Mill, kterou Nicole navštěvuje.

I když měla vždycky lepší výsledky než spolužáci, výsledné IQ 162 ji překvapilo. Maximální skóre pro dospělého člověka je totiž "jen" 160. "Když jsem to zjistila, byla jsem v šoku, bylo to nečekané," svěřila se Nicole listu Western Daily. Okamžitě byla přijata do Mensy, která sdružuje lidi s IQ vyšším než 140. Jen osm procent z nich je mladších 16 let.

"Vždy milovala čísla a hádanky, je skvělá v matematice a svými znalostmi vždy převyšovala spolužáky o několik let. Je sama k sobě velmi náročná," chválí dívku otec. Na svou dceru je hrdý, navíc je rád, že se konečně o osadě mluví v dobrém. 

Usměvavá dívka je podle své matky neskutečně pilná a o své budoucnosti má jasno. "Je odhodlaná dokončit školu a jít na univerzitu. Chce se stát dětskou lékařkou," říká Dolly Barrová.

 

Zdroje:
nydailynews.com, La Repubblica