Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Aktualizováno: Francie nekompromisně: Kvůli covidu zákaz nočního vycházení

Aktualizováno: Francie nekompromisně: Kvůli covidu zákaz nočního vycházení
Na noční zákaz vycházení ve Francii bude dohlížet 12 000 policistů | zdroj: Profimedia

Na dodržování zákazu nočního vycházení, který začne v sobotu platit v devíti francouzských městech včetně Paříže, bude dohlížet 12 000 policistů. Řekl to ministr vnitra Gérald Darmanin. Premiér Jean Castex navíc oznámil, že v celé zemi se během platnosti zdravotnického nouzového stavu nebudou smět konat svatby či studentské večírky.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu oznámil, že v Paříži a jejím okolí, druhém největším městě Marseille a jeho okolí a ve městech Grenoble, Lille, Lyon, Rouen, Saint-Étienne, Toulouse a Montpellier bude od soboty kvůli šíření koronaviru platit zákaz vycházení od devíti hodin večer do šesti ráno. Opatření, které bude prozatím platit čtyři týdny, se dotkne asi dvaceti milionů Francouzů, tedy téměř třetiny obyvatel země.

"Všechna místa, obchody a služby přístupné veřejnosti budou zavřené," řekl premiér Castex, který na tiskové konferenci vysvětloval avizovaná opatření. Mezi 21:00 a 6:00 budou podle něj smět lidé opouštět své domovy jen kvůli práci, nezbytným návštěvám lékaře či naplánovaným cestám. U sebe budou muset mít ale vyplněný formulář s důvody pobytu mimo domov. Výjimku z nočního zákazu vycházení dostali například zdravotníci či zaměstnanci v rozvozech jídla. Tolerované bude podle Castexe také venčení psů.

Na dodržování opatření bude podle ministra vnitra Darmanina dohlížet 12 000 policistů. Za porušení zákazu bude hrozit jednotlivcům pokuta 135 eur (téměř 3700 Kč), ale v některých případech i půl roku vězení. Pravidlo, podle kterého by se lidé neměli na soukromých setkáních scházet ve více než šesti, podle ministra policisté vynucovat nebudou.

Francouzská vláda ve čtvrtek oznámila, že od soboty bude v celé zemi platit zdravotnický nouzový stav, který vytváří právní rámec pro přijímání opatření proti šíření koronaviru včetně zákazů vycházení. Castex uvedl, že během jeho platnosti budou po celé zemi zakázané ve veřejných prostorách všechny soukromé akce, jako jsou svatby či studentské večírky.

Ministr financí Bruno Le Maire na tiskové konferenci představil také způsob, jakým chce vláda odškodnit podniky, které přijdou kvůli zákazu vycházení o příjmy. Ze zvláštního fondu budou moci čerpat i majitelé restaurací, barů a kaváren. 

Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo rekordních 30 621 případů nákazy koronavirem. V zemi zemřelo dalších 88 infikovaných, a celková bilance mrtvých tak vzrostla na 33 125. Nad hranici 30 000 případů za den se Francie, která má asi 67 milionů obyvatel, od počátku epidemie covidu-19 dostala poprvé. Dosavadní rekord byl ze soboty, kdy ministerstvo zdravotnictví informovalo o 26 896 nových případů za 24 hodin. Celkem se nákaza prokázala již u více než 809 000 lidí. K drastickým opatřením Elysejský palác a vláda premiéra Jeana Castexe přistoupily především kvůli rostoucímu počtu lidí s covidem-19 v nemocnicích. V těžkém stavu na jednotkách intenzivní péče jich je nyní 1750.

Zdroje: