Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Fotbalový zápas skončil masakrem. V tlačenici a chaosu zahynulo 174 lidí

Fotbalový zápas skončil masakrem. V tlačenici a chaosu zahynulo 174 lidí
Scéna ze stadionu v indonéském Malangu, které se stalo místem jednoho z největších neštěstí v historii fotbalu. | zdroj: Profimedia

Indonéský Malang se stal místem jedné z největších tragédií v historii fotbalových zápasů.

Při násilnostech a chaosu a tlačenici po zápase indonéské první fotbalové ligy tam zemřelo v sobotu večer nejméně 174 lidí. Dalších více než 180 jedinců, včetně žen a dětí, utrpělo zranění, mnoho z nich je v kritickém stavu, takže počet obětí ještě může stoupnout.

Konflikt vypukl poté, co fanoušci poraženého domácího týmu vtrhli na hřiště. Policie po neúspěšné snaze je z něj dostat nasadila slzný plyn, jeho použití na stadionech je ale podle bezpečnostních pravidel Mezinárodní fotbalové federace FIFA zakázané.

Podle místních médií většina lidí zemřela či byla smrtelně zraněna v tlačenici, která nastala, když se fanoušci snažili před slzným plynem utéct. Mnozí padali na zem a další po nich šlapali.

Policisté se davy lidí snažili vyhnat z hrací plochy, zatímco další fanoušci na policisty házeli vše, co měli po ruce.

profimedia-0727473451 malang1 Začátek násilností. | zdroj: Profimedia

Podle ministra pro bezpečnostní záležitosti Mohammada Mahfuda byla kapacita stadionu překročena. Prodáno bylo na 42 000 vstupenek, ačkoli kapacita je 38 000 lidí.

Násilnosti se podle záběrů ze sociálních sítí odehrávaly i před stadionem, na ulici jsou na fotografiích vidět ohořelá policejní auta. Podle policie bylo zničeno nejméně pět vozů.

Tragédie v Malangu je podle dostupných dat druhým nejhorším neštěstím na fotbalovém stadionu ve světě. Nejvíce obětí si vyžádaly střety fanoušků v peruánské metropoli Limě. Po utkání olympijské kvalifikace Peru - Argentina v květnu 1964 zemřelo 328 lidí.

Při největší fotbalové tragédii v Evropě bylo v roce 1989 na stadionu Hillsborough v anglickém Sheffieldu ušlapáno k smrti 97 fanoušků Liverpoolu.

profimedia-0727444850 Po fotbalové válce. | zdroj: Profimedia

Indonéský ministr sportu v reakci na neštěstí, sdělil, že vláda události důkladně vyšetří a bude se zabývat posílením bezpečnosti při fotbalových zápasech v zemi.

Indonéský prezident Joko Widodo vyzval fotbalovou asociaci, aby zastavila zápasy první ligy, dokud neskončí vyšetřování tragédie.

V soutěži působí i čeští reprezentanti Michael Krmenčík s Ondřejem Kúdelou, kteří od léta oblékají dres Persije Jakarta.

Zdroje: