Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Nová slovenská vláda odmítla návrh dalšího balíku vojenské pomoci Ukrajině

Nová slovenská vláda odmítla návrh dalšího balíku vojenské pomoci Ukrajině
Robert Fico | zdroj: TASR / Profimedia

Nová slovenská vláda dnes podle očekávání neschválila návrh bývalého vedení ministerstva obrany poskytnout Ukrajině další balík vojenské pomoci v hodnotě 40,3 milionu eur (992 milionů korun).

Premiér Robert Fico, který nastoupil do úřadu v říjnu po vítězství své strany Směr-sociální demokracie v předčasných parlamentních volbách, opakovaně odmítl dodávky zbraní a munice na Ukrajinu ze zásob slovenské armády. V pondělí ale Fico prohlásil, že podnikům nebude bránit ve výrobě a komerčních dodávkách zbraní.

Podle slovenského ministerstva obrany předchozí vedení tohoto úřadu navrhovalo předat Ukrajině v pořadí už čtrnáctý balík vojenské pomoci. Dodávky měly zahrnovat například osm minometů, dále 140 raket do systému protivzdušné obrany KUB a značný počet různé munice.

„Slovenská vláda bude pomáhat Ukrajině humanitárně, nikoliv vojensky. Chceme mír, ne válku,“ napsal na sociální síti ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Slovenská vláda bude pomáhať Ukrajine humanitárne, nie vojensky. Chceme mier, nie vojnu.

Zveřejnil(a) Matúš Šutaj Eštok dne Středa 8. listopadu 2023

Za předchozích slovenských vlád patřila Bratislava k silným podporovatelům Ukrajiny, které darovala různé zbraně a munici. Hodnotu dosavadních 13 slovenských balíků vojenské pomoci ministerstvo obrany vyčíslilo na 671 milionů eur (16,5 miliardy korun), z toho až půl miliardy eur (12,3 miliardy korun) tvořily podle něj dodávky vyřazených stíhaček MiG-29 a části raketového systému KUB.

V rámci komerčního kontraktu s Ukrajinou Slovensko vyrobilo samohybné houfnice Zuzana 2, které jsou vlajkovou lodí slovenského obranného průmyslu.

Zdroje: