Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Extremisté v Německu údajně chystali převrat, podle Bystroně hrozí nebezpečí spíš od migrantů

Extremisté v Německu údajně chystali převrat, podle Bystroně hrozí nebezpečí spíš od migrantů
Zásah německé policie proti údajným teroristům | zdroj: Profimedia

Zadržená teroristická skupina v Německu plánovala vybudovat novou armádu a existoval také plán na násilný vpád do sídla parlamentu. Dnes to na tiskové konferenci v Karlsruhe prohlásil nejvyšší státní zástupce Peter Frank. Řekl také, že extremisté zastávali různé spiklenecké teorie včetně teorie amerického konspiračního hnutí QAnon. Osm z 25 zadržených je podle Franka již ve vyšetřovací vazbě.

Zadržení podle Franka vybudovali teroristické uskupení s cílem svrhnout současné demokratické zřízení. „Podle našich zjištění vzniklo uskupení na konci listopadu 2021,“ řekl. „Zadržené spojovalo odmítání státních institucí,“ uvedl.

„Existoval i plán na vpád do Spolkového sněmu,“ uvedl Frank. Mezi zadrženými byla i soudkyně a někdejší poslankyně za protiimigrační Alternativu pro Německo (AfD) Birgit Malsacková-Winkemannová, což německá ministryně vnitra Nancy Faeserová označila za hořké.

„Je hořké, když jde o někoho, kde má jako bývalý zákonodárce ještě přístup do Spolkového sněmu,“ řekla ministryně.

Nejvyšší státní zástupce Frank na tiskové konferenci rovněž poukázal na to, že členové skupiny zastávali různé spiklenecké teorie. Skupina byla složena mimo jiné z přívrženců radikálního hnutí Říšští občané (Reichsbürger), které popírá legitimitu spolkové republiky.

Skupina měla vytvořenou radu, která podle Franka byla politickým vedením. Snahou bylo vytvořit také novou německou armádu s regionálními milicemi. Dodal, že někteří ze zadržených a podezřelých působili v německé armádě. V reakci na to spolková ministryně obrany Christine Lambrechtová prohlásila, že bundeswehr, jak se německé armádě říká, extremismus netoleruje.

„V bundeswehru máme nulovou toleranci vůči extremismu. Proto výslovně oceňuji dobrou spolupráci vojenské tajné služby s vyšetřujícími úřady. Právní stát musí ukázat svou sílu,“ řekla Lambrechtová.

Německu nehrozí nebezpečí z pravicového politického spektra, ale od přistěhovalců, reagoval na twitteru poslanec protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň, který je českého původu. Dnes zadrženou skupinu lidí včetně soudkyně a bývalé poslankyně AfD považuje za skupinu důchodců, která by neobsadila ani radnici v San Marinu. Podle vyšetřovatelů ale zadržení plánovali převrat a ozbrojené útoky proti německému státu.

„Státní převrat s padesáti důchodci? Neobsadili by ani radnici v San Marinu! Snahy vybájit si ‚nebezpečí zprava‘ jsou stále absurdnější,“ napsal Bystroň. „Vraždilo se ale v Illerkirchbergu, Kandelu, Würzburgu,“ dodal. Upozornil tak na místa, kde zabíjeli či útočili přistěhovalci.

Deník Bild uvedl, že k vůdcům skupiny patřila někdejší poslankyně Spolkového sněmu za AfD a soudkyně Birgit Malsacková-Winkemannová a člen německého šlechtického rodu, 71letý Heinrich XIII. Prinz Reuss. Heinrich XIII. měl po převratu podle německých médií převzít vládu jako regent.

I liberální demokracie jako Německo se musí umět bránit, řekl Steinmeier

I liberální demokracie jako Německo se musí umět bránit, řekl dnes německý prezident Frank-Walter Steinmeier po zatčení organizované skupiny extremistů. Jejich plány na převrat označil za novou úroveň hrozby. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová slíbila, že Německo bude proti extremistům tvrdě postupovat.

Při rozsáhlé razii v 11 německých spolkových zemích zatkla dnes ráno policie 25 lidí. Pokud se potvrdí, že skupina chystala teroristické činy, musí podle německého prezidenta stát přijmout jasná opatření a trestní právo stanovit hranice. „Naše liberální demokracie musí být také obranyschopná,“ podotkl v rozhovoru s rozhlasovou stanicí MDR Aktuell. Vyslovil se i za to, aby zastánci liberálního, demokratického a otevřeného Německa byli v debatách - třeba i na sociálních sítích - více slyšet.

Ministryně Faeserová na tiskové konferenci poskytla detaily o skupině. „Je očividné, že organizace měla dvě složky. Takzvanou radu a vojenské křídlo. To již samo o sobě ukazuje na nebezpečnost tohoto údajného teroristického uskupení,“ řekla.

Na zátahu proti radikálům se podle ní podílelo na 3000 policistů. „Byla to náročná operace a já jsem ráda, že se všichni vrátili v pořádku,“ poznamenala. To, že Německo dokázalo plány na převrat odhalit a proti strůjcům zakročit, je podle ministryně důkazem, že země má silné základy právního státu.

Za profesionálně odvedenou a logisticky velmi náročnou práci dnes policistům poděkoval i ministr spravedlnosti Marco Buschmann. Dokazuje podle něj, že německá demokracie je obranyschopná. 

Zdroje: