Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Evropu si rozvracet nedáme! Fico na to dohlédne

Evropu si rozvracet nedáme! Fico na to dohlédne
Slovenský premiér Robert Fico | zdroj: Profimedia

Čo bolo, to bolo. Býval komunista, ale terazky je Robert Fico Evropanem. 

Slovenský premiér Robert Fico má za sebou pestrou minulost. Začínal jako biřmovaný katolický hoch. Z něj se vyklubal snaživý pionýr, později ještě snaživější svazák.

"Když byly oslavy 1. Máje, vždy jsme se z toho snažili vyvlíknout. Vymýšleli jsme si nemoci, a když jsme tam už museli jít, oblékli jsme si jen roláky. Pro Roberta však byla radost, když mohl jít v kravatě a košili. Vnímali jsme ho jako šplhouna, který se rád předvádí," vypověděla o svém spolužákovi z gymnázia v Topolčanech Katarína Šípošová.

No a potom stačil krůček a z Roberta se stal komunista, který stranu ujišťoval, že se "s náboženskou otázkou vypořádal a zastává přísně ateistický názor" (zde). A byl to kovaný komunista. V devadesátých letech leckoho šokoval výrokem, že revoluce v devětaosmdesátém pro něj nebyla žádným předělem, ani si jí zprvu "nepovšiml".

Jenže "čo bolo, to bolo, terazky" je Robert Fico slovenským premiérem. A k tomu premiérem země, která ve druhém pololetí předsedá Evropské unii. Takže je z něj zanícený Evropan.

V táboře míru a eura

Fico, kterého Miloš Zeman i Bohuslav Sobotka označují za přítele, se naparuje jako krocan. Mluví, jakoby Evropu opravdu řídil.

Na starém kontinentu, ale i v ostrovní monarchii zaujal siláckými výroky vůči Britům. V rozhovoru pro Financial Times řekl, že se postará o to, aby Británie dostala při odchodu z EU za vyučenou: "Pro Británii to bude hodně složité… Rozvod může skončit úspěchem. Ale i tak to bude pro Spojené království bolestivé," upozornil.

Ve stejném stylu pokračoval šéf slovenské vlády na konferenci o budoucnosti EU. Pravil, že Brity musí stihnout exemplární trest, který odradí jejich případné následovníky. "Největší prohrou Evropské unie bude, když vyjednávání s Británií skončí tak, že vítězem bude Británie. To bude nejlepší příklad pro další členské státy Evropské unie, aby uvažovaly o tom, jak dělat do budoucna svá vlastní rozhodnutí v podobě nějakých referend," prohlásil.

Takže "nějaká referenda" o exitech musíme zarazit. Jsou zradou, protože z bruselského společenství se neodchází. Obdobně se přece neopouštěl ani někdejší tábor míru a socialismu. A když někdo chtěl vzít do zaječích, anebo jen měl jiný názor, udělaly pořádek sovětské tanky.

Ještěže Evropská unie funguje jinak.

Špinavé prostitutky

Analytik Marian Tupý z Cato institutu vyslovil názor, že Fico by Britům neměl vyhrožovat, ale naopak – měl by jim být jim vděčný, protože mu pomohli držet domácí nezaměstnanost pod deseti procenty, díky nim ušetřil na sociální politice. "Fico vede Slovensko s malou přestávkou deset let. Proto je jen jeho selhání, že nedokázal vytvořit tak silnou ekonomiku, aby Slováci nemuseli utíkat do Británie a zůstali doma," napsal Tupý. (Ve Spojeném království pracuje kolem 80 tisíc Slováků.)

Také proto nejspíš slovenský premiér tak tvrdě prosazuje, aby Slováci i po odchodu Británie z unie mohli v této zemi volně žít a pracovat.

Komunista Fico si prostě Evropu, ale ani Slovensko, rozvracet nedá. Dokazuje to i jeho nedávný výpad proti novinářům, kteří psali o předražených akcích na podporu slovenského předsednictví. (Kauza nápadně připomíná českou aféru ProMoPro, v níž na předražených zakázkách pro české předsednictví přišel stát o více než 800 milionů korun.)

"Vy bojujete s touto vládou. Někteří z vás jsou špinavé protislovenské prostitutky," rozezlil se na tiskové konferenci předseda slovenské vlády.

Nejspíš se mu zastesklo po "starých dobrých časech". V nich se komunisté museli smířit s tím, že neporučí větru, dešti, zato dokázali poručit novinářům.

Případ pro psychiatra?

Marián Balász na portálu Aktuálne.sk připomíná zajímavý počin renomovaných psychiatrů, kteří v roce 1998 vyzvali tehdejšího slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, aby se ve svém i veřejném zájmu stáhl z politiky a svěřil se do jejich péče.

"Cítíme povinnost vyjádřit se k Vašemu chování... Jako odborníci na duševní zdraví už dlouho s obavami sledujeme, jak zacházíte s mocí. U svých stoupenců živíte představu, že jakási zlá část země je nepřítelem, kterého je třeba zastrašit a umlčet… Kdybyste byl naším pacientem, udělali bychom vše pro rozvoj Vašich zdravých kvalit…," uvedli v otevřeném dopise slovenští experti na duševní zdraví.

Balász píše o "mečiarizaci" slovenské politiky, tentokrát s tváří Roberta Fica, a klade si otázku, zda nedozrál čas na další iniciativu psychiatrů.

Kdoví, zda tento čas nedozrál také na opačném břehu řeky Moravy. Přinejmenším v případě vysoce postaveného politika, který zastydlého komunistu Roberta Fica dekoroval nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem Bílého lva.

Zdroje:
Vlastní