Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Evropská policie rozbila gang, který provozoval falešné e-shopy s rouškami

Evropská policie rozbila gang, který provozoval falešné e-shopy s rouškami
Podvodníci si předstíraným prodejem ochranných roušek a dalších pomůcek přišli zhruba na jeden milion eur (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Evropští policisté dopadli členy zločinecké skupiny, která na internetu provozovala falešné webové stránky prodávající ochranné pomůcky proti koronaviru.

Informovala o tom dnes agentura evropské justiční spolupráce Eurojust. Zátah organizovali vyšetřovatelé v Rumunsku, Irsku a Nizozemsku a podílela se na něm policie a justiční orgány všech tří zemí.

Zadrženo při něm bylo deset lidí a 23 jich bylo obviněno. Podvodníci si předstíraným prodejem ochranných roušek a dalších pomůcek přišli zhruba na jeden milion eur (asi 25 milionů korun), o který připravili několik společností v nejméně 20 zemích.

Skupina se skládala převážně z občanů různých afrických zemí žijících v několika evropských státech, uvedl Eurojust.

Gang prodával na internetu fiktivní zboží, například dřevěné palety, už před pandemií covidu-19. V loňském roce spustil několik falešných webových stránek, na kterých nabízel ochranné pomůcky proti koronaviru.

Stránky pojmenoval tak, aby se podobaly názvům skutečných firem podnikajících v tomto odvětví. Zboží, které si od nich různé společnosti objednaly, ale nikdy nedorazilo. Peníze získané podvodem zločinci „vyprali“ pomocí bankovních účtů založených na falešná jména.

Zdroje: