Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 23°C Skoro zataženo

Europoslanci schválili posílení práv kurýrů či řidičů platforem, jako je Uber

Europoslanci schválili posílení práv kurýrů či řidičů platforem, jako je Uber
Alternativní taxislužba Uber | zdroj: Isifa.com

Lepší pracovní podmínky pro pracovníky digitálních platforem, jako je Uber, dnes schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem směrnice je větší ochrana a posílení postavení lidí, kteří pracují například jako kurýři nebo řidiči na objednávku pomocí aplikací, a obecně větší transparentnost zaměstnání v nových formách práce.

Ve prospěch směrnice, která má zastavit praxi "falešné" samostatně výdělečné činnosti, hlasovalo 554 poslanců, proti bylo 56 a 24 se hlasování zdrželo. V minulosti se hovořilo o tom, jak stanovit, kdy už může být například kurýr považován za zaměstnance. Výsledkem je dohoda, že dané podmínky si stanoví členské státy vlastními předpisy, směrnice pro to nicméně vytvořila rámec.

Novinka mimo jiné stanoví, že pracovníky těchto platforem nebude možné propustit na základě automatizovaného nebo algoritmického rozhodovacího procesu. V těchto případech bude nutný lidský dohled.

Nový předpis také znamená větší ochranu pro platformové pracovníky, jelikož platformám zakáže zpracování některých osobních údajů, například o psychickém stavu nebo osobním přesvědčení.

“Díky této směrnici bude mít až 40 milionů pracovníků platforem v EU přístup ke spravedlivým pracovním podmínkám. Tato historická dohoda jim poskytne důstojnost, ochranu a práva,” uvedla italská zpravodajka Elisabetta Gualminiová ze socialistické frakce.

Podle dat Evropské komise pro platformy v roce 2021 v EU pracovalo nejméně 28 milionů lidí a do roku 2025 by se tento počet mohl přiblížit 43 milionům. Většina z nich pracuje jako samostatně výdělečná osoba. Provozovatelé přepravních či rozvážkových firem jim proto nemusí platit zdravotní či sociální pojištění ani zaručit minimální příjem.

Zdroje: