Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Euro poprvé od roku 2002 sestoupilo na paritu vůči dolaru

Euro poprvé od roku 2002 sestoupilo na paritu vůči dolaru
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Jednotná evropská měna euro dnes poprvé od roku 2002 sestoupila na paritu vůči americkému dolaru. Jedno euro se tak po krátkou dobu prodávalo za jeden dolar. Jednotná evropská měna je nyní pod tlakem kvůli obavám z negativních dopadů energetické krize na evropskou ekonomiku. Podle analytiků není posilování dolaru pro ekonomiku dobré, protože zdražuje suroviny.

Kolem 12:30 SELČ euro ztrácelo zhruba 0,3 procenta na 1,0010 USD. Předtím sestoupilo až na 1,0000 USD, tedy na nejnižší úroveň od prosince 2002.

Dolar podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v agresivním zvyšování úrokových sazeb, kterým se snaží zmírnit inflaci. Evropská centrální banka (ECB) signalizovala, že zahájí zvyšování úrokových sazeb tento měsíc. Podle analytiků však zhoršující se hospodářské vyhlídky vyvolávají nejistotu ohledně plánů ECB na zvyšování úroků.

V pondělí začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1, kterým teče ruský plyn do Německa. Trvat by měla deset dní, ale vlády, trhy i společnosti se obávají, že by se odstávka kvůli válce na Ukrajině mohla prodloužit. To by mohlo prohloubit energetické problémy v Evropě a uvrhnout evropskou ekonomiku do recese, napsala agentura Reuters.

Investoři nyní čekají na středeční údaje o červnovém vývoji spotřebitelských cen ve Spojených státech. Analytici podle ankety agentury Reuters předpokládají, že meziroční míra inflace v USA v červnu dosáhla 8,8 procenta.

EU schválila zavedení eura v Chorvatsku, země jej začne používat v lednu

Chorvatsko se od ledna stane dvacátou zemí Evropské unie používající společnou měnu. Zavedení eura v jadranské zemi, spoléhající na příjmy z turistiky, dnes schválili ministři financí, jejichž jednání poprvé vedl český ministr Zbyněk Stanjura. Současné chorvatské platidlo kuna se podle dnešního rozhodnutí ministrů smění za euro v kurzu 7,5345 ku jedné. Česko zůstane od příštího roku jednou z posledních sedmi unijních zemí, které si ponechávají vlastní měnu.

Chorvatsko se už od září chystá začít uvádět ceny v dosavadních kunách i v eurech. Oběma měnami půjde platit do půlnoci 14. ledna 2023, poté už zůstane jen ta evropská.

Posilování dolaru není podle analytiků pro ekonomiku dobré, zdražuje suroviny

Posilování dolaru na světových trzích není dobrou zprávou pro českou ekonomiku, protože dále zdražuje suroviny a nutí centrální banku bránit oslabování koruny. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

Spolu s eurem k dolaru oslabuje také koruna, dnes před polednem se obchodovala podle serveru Patria Online kolem 24,60 Kč/USD. „Euru se nedaří a stahuje korunu na nižší úrovně. Česká měna je na páru s dolarem nejslabší od jara 2020,“ řekl ČTK analytik XTB JIří Tyleček.

Dražší dolar znamená podle Tylečka tlak na růst inflace. „Dočkáme se zvýšených nákladů na energie a další komodity. Například přes pokles cen ropy by se kvůli nepříznivému kurzu mohly opět začít brzy zvedat ceny paliv. Vítězná jízda dolaru na páru s eurem může znamenat, že koruna bude mít tendenci oslabovat i na společné evropské měně, a ČNB by tak mohla mít více práce s udržením kurzu koruny na přijatelných úrovních,“ dodal.

„Vzhledem k tomu, že třeba za suroviny se platí převážně v dolarech, posilování americké měny dobrou zprávou není,“ souhlasil analytik banky Creditas Petr Dufek. A podobné to podle něj může být s dovozem spotřebního zboží či součástek z asijských zemí. Koruna vůči dolaru od začátku roku ztrácí zhruba 11 procent, což podle něj v dovozních cenách nepochybně postupně bude vidět. Vzhledem k vysoké inflaci by se české ekonomice hodila spíše silnější koruna vůči oběma měnám, dodal.

„Samotné dosažení parity pro ČR mnoho neznamená, pokud se nestane spouštěčem dalších procesů na finančních trzích a světové ekonomice obecně,“ míní analytik Cyrrusu Vít Hradil. Parita eura k dolaru je ale významnou psychologickou hranicí, a teoreticky by tedy její prolomení mohlo dodat dolaru další vítr do plachet. To by z pohledu Česka již problematické být mohlo, jelikož by to působilo proti koruně. To by se nyní pranic nehodilo ČNB, která se ji naopak vehementně snaží držet na silnějších hodnotách. Případné zesílení výprodejních tlaků by tak znamenalo nutnost dalšího zintenzivnění devizových intervencí, podotkl.

Vliv parity eura a dolaru na českou ekonomiku se bude odvíjet od dalších kroků Evropské centrální banky a ČNB, uvedl analytik Purple Trading Petr Lajsek. ECB bude zřejmě zvyšovat úrokové sazby na zasedání 21. července, pouze však o 25 bazických bodů. To neudělá euro ve srovnání s americkým dolarem příliš atraktivnější, v USA se očekává ke konci měsíce další zvýšení sazeb o 50 až 75 bodů. Vzhledem k přetrvávající válce na Ukrajině a sílících hovorech o blížící se recesi tak bude americký dolar pravděpodobně dále posilovat, odhadl.

Obě hlavní světové rezervní měny dosáhly parity naposledy během obchodování 5. prosince 2002, od té doby až dosud bylo euro vždy silnější než dolar. Což Češi poznali tak, že za euro od té doby soustavně dostávali při směně nominálně více korun než za dolar, vysvětlil analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Zdroje: