Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

EU, Rusko a USA spolu tajně jednaly před ázerbájdžánským útokem na Karabach

EU, Rusko a USA spolu tajně jednaly před ázerbájdžánským útokem na Karabach
Do Arménie uprchla více než polovina obyvatel Náhorního Karabachu | zdroj: Profimedia

Představitelé Spojených států, Evropské unie a Ruska se v září sešli v Turecku na neveřejných mimořádných jednáních, jejichž cílem bylo vyřešit patovou situaci ohledně Náhorního Karabachu. Stalo se tak jen několik dní předtím, než Ázerbájdžán podnikl vojenskou ofenzivu s cílem dostat území spravované etnickými Armény pod svou kontrolu.

Napsal to dnes server Politico, který schůzku označil za vzácný projev diplomatických kontaktů - byť nakonec neúspěšný - mezi Moskvou a Západem v otázce zásadního bezpečnostního problému poté, co ruská invaze na Ukrajinu narušila běžnou diplomacii.

Vysoce postavený diplomat obeznámený s rozhovory serveru Politico řekl, že se schůzka odehrála 17. září v Istanbulu a byla součástí snahy vyvinout tlak na Ázerbájdžán, aby ukončil devítiměsíční blokádu enklávy a vpustil do ní konvoje s humanitární pomocí z Arménie, které by dopravily obyvatelům jídlo a palivo.

Baku ale 19. září zahájilo vojenskou ofenzívu a karabašské úřady o den později kapitulovaly. To spustilo exodus, kdy podle Jerevanu za několik dní oblast opustilo přes 100 000 lidí, tedy kolem 80 procent odhadované populace. Ti z Karabachu utekli v obavách z pronásledování, a to navzdory prohlášením Baku, které slibuje respektovat jejich práva.

USA na schůzce v Turecku zastupoval Louis Bono, poradce Washingtonu pro jednání na Kavkaze, EU vyslaly svého zástupce Toiva Klaara a Rusko Igora Chovajeva, jenž působí jako zvláštní vyslanec Moskvy pro vztahy mezi Arménií a Ázerbájdžánem, píše Politico. A upozorňuje na vzácnost takového setkání v současné době.

Připomíná, že z vysoce postavených představitelů USA a Ruska se v březnu krátce setkal americký ministr zahraniční Antony Blinken se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem na okraj zasedání šéfů diplomacií zemí skupiny G20 v Indii. Ruské agentury tehdy zdůrazňovaly, že ministři spolu hovořili jen „za chůze“ a nešlo prý ani o jednání.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí se k jednání USA, EU a Ruska v Turecku ohledně situace na Náhorním Karabachu nechtěl vyjádřit a uvedl pouze, že „soukromé diplomatické rozhovory nekomentujeme“.

Nejmenovaný americký činitel obeznámený s jednáním nicméně serveru řekl, že rozhovory vycházely z toho, že Kreml má v regionu stále vliv. „Potřebujeme být schopni s Rusy v této věci spolupracovat, protože mají na strany vliv, je to hlavně z toho důvodu, že se nyní nacházíme v nejistém okamžiku,“ uvedl americký úředník. „Věříme, že je důležité udržovat komunikační kanály s relevantními prostředníky, aby se předešlo nedorozuměním,“ sdělil serveru ke schůzce nejmenovaný představitel EU.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes řekla, že Rusko si „vyměnilo názory“ s USA a EU ohledně situace v Náhorním Karabachu před ázerbájdžánskou ofenzívou, ale bylo to podle ní běžné setkání. O jednání požádaly Washington a Brusel, prohlásila Zacharovová a dodala: „Není na tom nic tajného. Byla to běžná výměna názorů. Ale budeme sledovat, jak bude Západ vše předkládat a z toho budou jasné i cíle, které měl původně.“

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil článek serveru Politico za nepřesný. „Určité kontakty ohledně Karabachu byly, odehrály se. Ale nebyly to ty rozhovory, o kterých se tam píše,“ uvedl mluvčí ruského prezidenta.

Ovládnutí enklávy Ázerbájdžánem vyvolalo hromadný exodus etnických Arménů. V metropoli Stěpanakertu zůstalo podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) jen několik stovek lidí.

Zdroje: