Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Emancipované britské muslimky chtějí vlastní mešitu. Vedenou ženami

Emancipované britské muslimky chtějí vlastní mešitu. Vedenou ženami
Zakladatelka bradfordské Rady muslimských žen Bana Gorová | zdroj: religionnews.com

Britská Rada muslimských žen (MWC) plánuje ve městě Bradford postavit první ryze ženskou modlitebnu a mešitu v zemi. Chtějí dát ženám příležitost, jak získat větší roli v islámské komunitě, píše britský deník The Guardian.

Pro založení vlastní mešity se Rada podle její zakladatelky a předsedkyně Bany Gorové rozhodla poté, co její členky shledaly, že služby nabízené mešitami nejsou pro ženy dostačující. "Místo toho, abychom si stěžovaly, jsme se s tím rozhodly něco dělat," řekla Gorová.

Většina ze 110 místních mešit je podle průzkumu, který si Rada udělala, vedena příliš "patriarchálně", zastoupení žen ve radách a řídících funkcích chybí zcela a navíc jsou v běžných mešitách prostory určené ženám velmi nehostinné a izolované. "Tohle odcizení může mít hluboké následky pro ženy, které se sice učí, že muži a ženy jsou si duchovně rovni, ale praxe je jiná," uvedla předsedkyně.  

V nové mešitě by páteční modlitby vedly ženy a počítá se i se zavedením ženských imámů, tedy muslimských duchovních a učitelů náboženství. Místo by podle Rady mělo být "vedeno ženami a určeno primárně ženám" a plánuje se, že bude otevřeno i pro ženy mimo muslimskou komunitu. Kromě náboženské funkce bude mešita a modlitebna nabízet i poradenství týkající se například manželství, rozvodů, rodičovství, ale i právní služby či péči o lidi bez domova.

Podle Abdullaha Hasana z mešity Holborn v centru Londýna není na rozhodnutí MWC nic špatného, ale mělo by mužům sloužit jako jasný signál. "Přiznejme si, že to není jen muslimský problém nebo problém islámu. Také v anglikánské církvi trvalo dlouho, než začala přijímat ženy jako farářky a biskupky. Naprosto chápu, že ženy v Bradfordu chtějí vlastní mešitu," uvedl pro server religionnews.com.

Tři ze čtyř sunnitských škol podle religionnews.com umožňují, aby ženy vedly výhradně ženské modlitby, ale drtivá většina muslimské rady je proti tomu, aby ženy mimo domov vedly smíšený sbor. Podle zakladatelky a předsedkyně MWC Bany Gorové přitom v Koránu není nikde výslovně zakázáno, že ženy nemohou být imámy. I tak se však Rada nechal slyšet, že smíšené modlitby vedené ženami se nebudou konat přímo pod záštitou MWC.

Ženských mešit je po světě minimum, nedávno se v Los Angeles otevřela první ve Spojených státech, další funguje například v čínském pěstě Kchaj-feng.

Zdroje:
The Guardian, religionnews.com