Dnes je pátek 20. září 2024., Svátek má Oleg
Počasí dnes 21°C Polojasno

Dražba filmových klapek na zlínském festivalu vynesla 3,772 mil. Kč

Dražba filmových klapek na zlínském festivalu vynesla 3,772 mil. Kč
Filmový festival, Benátky | zdroj: Daily Telegraph

Dražba umělecky ztvárněných filmových klapek dnes na zlínském filmovém festivalu vynesla 3,772 milionu korun. Překonán byl loňský rekord, kdy byl výtěžek dražby 3,771 milionu korun. Za nejvyšší částku se vydražila klapka Jaroslava Němečka s motivem Čtyřlístku nazvaná Přijela k nám pouť, dražitel za ni dal 170.000 korun, sdělila ČTK mluvčí Zlín Film Festivalu Kateřina Martykánová.

Vydražilo se všech 125 klapek. Salon filmových klapek je tradiční součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu, letos se konal 27. rokem. Z výtěžku dražby klapek podporuje Nadační fond Filmtalent Zlín snímky a projekty začínajících filmařů.

Klapku vytvořili například Kateřina Miler, Kristián Kodet, Iva Hüttnerová či Boris Jirků. Trojice umělců, Miroslav Göttlich, František Květoň a Ivan Baborák, se do projektu zapojují každoročně. Klapku poslala například také Ludmila Zemanová, dcera režiséra Karla Zemana.

Dražitele zaujala také klapka Hanzelka a Zikmund na cestách od ProroKa, která byla vydražena za 123.000 korun, a Lyžaři od Ivy Hütterové, za kterou dal zájemce 90.000 korun.

Nadační fond Filmtalent Zlín podporuje z výtěžku aukce projekty začínajících filmařů. "O finanční příspěvek se letos přihlásilo 120 projektů. Odborná porota vybrala celkem 29, které podpoří. Autoři 12 z nich v pátek 31. června v rámci pitchingu na Zlín Film Festivalu odprezentovali své projekty před odbornou porotou a na místě dostali zpětnou vazbu v podobě přidělené finanční částky. O výši podpory dalších 17 vybraných projektů rozhodne porota v průběhu pondělí," uvedla mluvčí.

Fond dosud z výtěžku aukcí podpořil 437 titulů mladých a začínajících tvůrců. "Máme radost, že díky tomu vznikají zajímavé a úspěšné snímky. Například Electra režisérky Darji Kaščejevové (Daria Kashcheeva) získal Cenu Magnesia a byl oceněn na festivalu Torontu. Další filmy zabodovaly na festivalech Cannes, Benátkách, Berlíně či Annecy," uvedla členka správní rady fondu a umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

V Salonu filmových klapek bylo dosud vydraženo 3123 umělecky ztvárněných klapek a celkově vynesly 52,1 milionu korun. "Stále nepřekonaný je úspěch klapky Libora Vojkůvky Touhy plná, klapka rozevřená z roku 2008, kterou zájemce zakoupil za 199.000 korun," uvedla Martykánová.

Zdroje: