Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Dohra aféry Partygate. Britský premiér zmírnil etický kodex pro vládu

Dohra aféry Partygate. Britský premiér zmírnil etický kodex pro vládu
Johnsona čeká vyšetřování parlamentního výboru, který chce zjistit, zda záměrně klamal poslance, když tvrdil, že se v souvislosti s večírky pořádanými v době lockdownu nedopustil žádného porušení pravidel | zdroj: Profimedia

Britský premiér Boris Johnson zmírnil etický kodex, kterým by se měli řídit členové jeho kabinetu, informovala dnes agentura Reuters.

Johnson tak učinil jen několik dní poté, co vyšlo najevo, že za večírky v Downing Street, které se konaly za koronavirové uzávěry navzdory tehdy platným restrikcím, stojí selhání ve vedení britské vlády.

Členové vlády, kteří poruší kodex etických zásad, již nebudou muset automaticky rezignovat nebo čelit odvolání. Podle britské vlády by totiž bylo „nepřiměřené“, kdyby její členové museli přijít o svou práci kvůli „drobným“ přestupkům. V případě, že se ministři dopustí nějakého prohřešku, premiér nařídí například veřejnou omluvu nebo odebrání části platu.

Dříve se očekávalo, že ministři, kteří kodex poruší, budou odvoláni nebo sami odstoupí. Dosavadní verze dokumentu uváděla, že čelní představitelé britské vlády by měli rezignovat, pokud parlament úmyslně uvedou v omyl.

Samotného Johnsona nyní čeká vyšetřování parlamentního výboru, který chce zjistit, zda záměrně klamal poslance, když jim tvrdil, že se v souvislosti s večírky pořádanými v době lockdownu nedopustil žádného porušení pravidel.

Pokud nějaký člen kabinetu kodex poruší, premiér se může o trestu poradit s nezávislým poradcem, konečné rozhodnutí ale bude podle poslední aktualizace na něm.

Zpráva úřednice Sue Grayové o porušování protiepidemických opatření uvnitř Johnsonovy kanceláře vyvolala ostrou kritiku britské vlády. Johnson však nadále tvrdí, že o rozsahu večírků ve svém úřadě nevěděl, ačkoli se několika akcí účastnil, a odmítá rezignovat.

Nedůvěru v ministerského předsedu již veřejně vyjádřila asi dvacítka poslanců z jeho Konzervativní strany, další tak údajně učinili v zákulisí.

Zákonodárci by mohli vyvolat hlasování o jeho sesazení z pozice lídra strany, které by následovalo, pokud by svou důvěru v Johnsona odvolalo nejméně 54 ze současných 359 členů poslaneckého klubu. Johnsona naposledy ve čtvrtek vyzvali další tři konzervativci k odchodu.

Svůj nesouhlas s děním v Downing Street dal dnes jasně najevo zákonodárce Paul Holmes, který odešel z funkce tajemníka britského ministra vnitra. Uvedl k tomu, že jeho práce byla v souvislosti s kauzou známou jako Partygate pošpiněna „toxickou kulturou“ v Downing Street.

Zdroje: