Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Dnes a v sobotu se koná finále senátních voleb, tradičně se čeká nižší účast

Dnes a v sobotu se koná finále senátních voleb, tradičně se čeká nižší účast
Pravděpodobně nejstarší volební urnu v republice mají v Přebuzi na Sokolovsku. Traduje se, že masivní dřevěnou schránku vyrobil už za první republiky místní truhlář. | zdroj: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia

Česko dnes a v sobotu čeká druhé kolo senátních voleb, v němž se bude vybírat 24 senátorů. Rozhodne se v něm zejména o tom, zda v čele Senátu bude moci pokračovat Miloš Vystrčil (ODS), který senátorský mandát obhajuje na Jihlavsku. Většinu v horní komoře si bez ohledu na výsledek voleb udrží kluby stran vládní koalice. Opoziční hnutí ANO má šanci na to, že by poprvé mohlo mít v Senátu vlastní stranický klub, k čemuž je potřeba alespoň pět senátorů.

Na rozdíl od prvního kola, které se uskutečnilo před týdnem souběžně s obecními volbami, se senátní volby nebudou konat ve všech 27 senátních obvodech. Volební místnosti v Praze 6, na Bruntálsku a Orlickoústecku zůstanou zavřené, protože lidé tam zvolili senátory už v prvním kole Jiřího Růžičku (navržen TOP 09) z klubu Starostů, Ladislava Václavce (ANO) a Petra Fialu (KDU-ČSL). Vládní koalice tak po prvním poločasu vede nad opozicí v poměru 2:1.

Volit může zhruba 2,5 milionu voličů. V prvním kole přišly hlasovat více než dvě pětiny z nich, ve druhém kole bývá účast nižší. Hlasovací lístky dostanou lidé až ve volebních místnostech, v poštovních schránkách by je hledali marně. Stejně jako v prvním kole by lidé neměli zapomenout na doklad kvůli ověření totožnosti volební komisí.

Zdroje: