Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Demonstrace proti restitucím: Kdyby Hus ještě žil, Duka by ho upálil

Demonstrace proti restitucím: Kdyby Hus ještě žil, Duka by ho upálil
zdroj: Mediafax

V pátek přišlo protestovat proti vrácení majetku církvím několik desítek lidí. Jejich společným heslem byla slova: "Kdyby Hus ještě žil, Duka by ho upálil."

Pod Svatým Václavem instalovali organizátoři stánky s vysvětlujícími materiály pro veřejnost a na místě vznikla i "realitní církevní kancelář", která přítomným hříšníkům prodává papežské odpustky. ParlamentníListy.cz mají na místě svého reportéra, událost sledují.

Na demonstraci má v nejbližších minutách jako host vystoupit teolog a levicový aktivista Ivan O. Štampach a spisovatelka Lenka Procházková, která už dříve vyzvala českou veřejnost k odporu proti navrácení majetku církvím.

Oč v protestu jde? Vládní návrh zákona vychází z dohody tří vládních stran se 17 českými církvemi a náboženskými společnostmi. Stát má podle jeho znění vyplatit církvím od roku 2013 za třicet let 59 miliard korun. Návrh přihlíží i k inflaci. Částka by tak celkově mohla být ve výši 79 až 96 miliardy. Církve také mají získat zpět 56 procent svého původního majetku, který jim odcizil komunistický režim. Vyrovnání má současně ukončit  financování církví státem. Období, které bude předcházet úplné odluce církví od státního rozpočtu, má podle dohodnutých předpokladů začít v roce 2013 a má trvat 17 let.