Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 3°C Zataženo

Americký novinář o Bradáčové, Kalouskovi a Blažkovi: Budou se dít věci

Americký novinář o Bradáčové, Kalouskovi a Blažkovi: Budou se dít věci
zdroj: tisková zpráva

Nový ministr spravedlnosti nastoupil do úřadu s jasným úkolem, omezit mocenskou skupinu kolem nevyššího státního zástupce Pavla Zemana. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to říká americký novinář sledující zákulisí české politiky Erik Best. Mluví také o tom, proč TOP 09 ve skutečnosti Lenku Brádáčovou vůbec nechce.

Jmenováním nového ministra spravedlnosti začaly doznívat rozvášněné nálady spjaté s odvoláním jeho předchůdce. Proč se ale třeba stále příliš nemluví o Pospíšilově spojení s plzeňským bossem Romanem Jurečkem? „Myslím, že se o tom nemluví, protože k tomu není tolik informací na veřejnosti. Dokud se o tom nezmínil sám premiér Nečas, když řekl, že na něho má vazby i paní Bradáčová. Tohle bylo vždycky nějak v pozadí, částečně je to kvůli tomu, že Pospíšil měl v médiích dobré postavení a málokdo takové věci vůbec zkoumal,“ odhaduje v reakci pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

„Ostatně Pospíšil Jurečkovi představoval i Pavla Zemana ještě před tím, než byl jmenován nejvyšším státním zástupcem, což zdůvodňoval tím, že pro něho potřeboval získat podporu uvnitř strany. V tom by určitá logika byla, ale otázkou je, jakou by potřeboval podporu pouze jednoho konkrétního člena ODS,“ míní americký novinář.