Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Čtyři roky po výbuchu ve Fukušimě se mohou lidé vrátit do svých domovů

Čtyři roky po výbuchu ve Fukušimě se mohou lidé vrátit do svých domovů
Lidé z města Naraha si připomínali oběti tragédie ve Fukušimě | zdroj: Profimedia

Japonská vláda v sobotu zrušila evakuaci městečka Naraha, kterou zavedla přesně před čtyřmi lety krátce po katastrofě v jaderné elektrárně Fukušima. Přes sedm tisíc lidí tehdy muselo opustit své domovy, ale zpátky se chtějí vrátit jenom někteří. 

Naraha se sobotním rozhodnutím stala prvním ze sedmi měst a obcí, kterým byla nařízena úplná evakuace. Obyvatelstvo muselo odejít kvůli nebezpečí radiačního zamoření v důsledku jaderné havárie ve Fukušimě.

Obyvatelům Narahy už nehrozí nebezpečí

Tamní elektrárnu v březnu 2011 vážně poškodilo zemětřesení a hlavně následné cunami. Masivní únik radioaktivity způsobilo roztavení jádra tří reaktorů.

Vláda nyní oznámila, že radioaktivita v oblasti Narahy, která leží asi 20 kilometrů jižně od fukušimské elektrárny, po dekontaminačních opatřeních už klesla na bezpečnou úroveň.

Nicméně průzkum provedený úřady ukazuje, že 53 procent evakuovaných osob se buď nemíní do městečka vrátit nastálo, nebo ještě není rozhodnuto. Někteří se stále bojí radiace, jiní už našli práci jinde.

Domů se vrátil jenom zlomek původních obyvatel

Od začátku zkušebního období, které začalo v dubnu, se prý do Narahy vrátilo jen asi 100 ze zhruba 2600 rodin.

Vláda už loni zrušila nařízenou evakuaci v částech dvou jiných blízkých měst. Počet navrátilců tam ale zatím dosahuje sotva poloviny původního obyvatelstva.

Zpět domů stále nemůže kolem 100 tisíc lidí z desítky měst a obcí v okolí zničené elektrárny. Vláda doufá, že bude možné zrušit všechny evakuace - s výjimkou nejvíce zamořených míst ležících blízko elektrárny - do března 2017.

Mnozí z evakuovaných ale tento záměr kritizují, považují ho za snahu přesvědčit svět o obnově Fukušimy před olympijskými hrami v Tokiu v roce 2020.

Zdroje: